Hlavní obsah

Začíná Jizerská 50. Do hor míří tisíce lidí

Tisíce lidí, převážně amatérských běžkařů, vyběhnou v následujících dnech do stopy v Jizerských horách. Od čtvrtka do neděle se tu uskuteční několik závodů 56. ročníku Jizerské padesátky. Na legendární klání zamíří podle organizátorů přes devět tisíc lidí. Další tisíce fanoušků se očekávají v okolí tratí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Přípravy na Jizerskou 50

Článek

Klimatické podmínky pro závody jsou letos znovu vynikající. „Po marastu ze začátku ledna, kdy nebyl sníh a pršelo, nám nasněžilo a už je i krásné počasí. Tak si myslím, že to bude týden za odměnu v Jizerkách,“ řekl Petr Holub, starosta Bedřichova, kde závody Jizerské padesátky tradičně startují.

Ubytovací kapacity v Bedřichově a okolí jsou plně obsazené nebo rezervované, a to i díky jarním prázdninám. Velkým problémem se může stát doprava na místo. Organizátoři spolu s policisty příjezd do Bedřichova v sobotu i v neděli ráno uzavřou a dovnitř vpustí jen vozy s povolením bedřichovské radnice. Ostatní se budou muset na start závodů přepravit autobusy nebo speciální kyvadlovou dopravou.

Změny pomohly

„Vytížení ubytovacích zařízení a parkovacích ploch s sebou přináší i pravděpodobnost zvýšení trestné činnosti, a to zejména v oblasti krádeží motorových vozidel a vloupání do nich, krádeží odloženého lyžařského vybavení a vloupání do rekreačních objektů,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Nejslavnější tuzemský běžkařský závod se od roku 2017 posunul z ledna na únor a závodům to pomohlo. V letech 2015 a 2016 se kvůli nedostatku sněhu běhalo jen na čtyřkilometrových okruzích a v roce 2014 se musel závod zrušit.

Letos se znovu drobně mění i formát akce. Historicky byla Jizerská 50 jen vytrvalostním závodem běžkařů na 50 kilometrů z Bedřichova na Jizerku a zpátky. Počet vypsaných soutěžních klání ale narůstal a letos půjde už o čtyřdenní akci. V předchozích letech se začínalo v pátek, letos je první závod naplánovaný na čtvrtek.

FOTO: Jizerská pětadvacítka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám