Hlavní obsah

Záchrannou uličku řidiči dál okázale ignorují

– Praha
Právo, Petr Kozelka

Přestože informace o záchranné uličce se v minulých týdnech mnohokrát opakovaly ve všech médiích, mnozí řidiči se dál při krizových situacích chovají bezohledně a svými vozidly zablokují zcela cestu záchranářským vozům. Tato situace se v plné nahotě ukázala například ve středu před polednem na dálnici D1 u Brna.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Zablokovaný příjezd k nehodě na dálnici D1.

Článek

Při haváriích rozhodují často o přežití zraněných pouhé minuty. Ty ale záchranáři a hasiči ztrácejí při složitém průjezdu k nehodě. Jak vypadala „ulička“ v podání řidičů na dálnici, zveřejnili na svém webu hasiči. Místo toho, aby se auta ukázněně řadila, cesta byla zcela zablokovaná. Kamiónům nijak nevadilo stát v levém i pravém pruhu.

„Příjezd k nehodě opět potvrdil neukázněnost řidičů, kteří neumí tvořit záchrannou uličku mezi levým a pravým jízdním pruhem. Problém byl i při příjezdu techniky k odstranění nehody, kdy si řidiči svojí neukázněností vlastně sami prodlužovali dobu stání v koloně,“ posteskl si mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Foto: ZZS JMK

Zablokovaný příjezd k nehodě na dálnici D1.

Pomozte nám zachraňovat

Fotografii na svém webu ukázali i jihomoravští záchranáři. „Na fotce vidíte, jak dnes vypadala záchranná ulička před nehodou na D1... a na ilustraci vidíte, jak by měla vypadat v ideálním případě. Když uvolníte průjezd, můžete někomu zachránit život. Prosím, pomozte složkám integrovaného záchranného systému dostat se ke zraněným včas,“ poprosili záchranáři.

Ti při nehodě na 197. kilometru D1 ve směru na Prahu ošetřili tři zraněné, dva pasažéry z jednoho z havarovaných aut museli vystříhávat hasiči.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Zablokovaný příjezd k nehodě na dálnici D1.

Foto: MD

Nový způsob utváření uličky pro záchranáře

Záchranná ulička se přitom hojně probírala před třemi týdny v souvislosti s novelou, podle které se mění pravidla pro tvorbu uličky. Nově budou uhýbat vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Ulička se pak vytvoří ve středním pruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám