Hlavní obsah

Začala schůze Sněmovny. Tématem je i Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se ve středu vrátili k přerušené 15. schůzi. Premiér Petr Fiala a šéfka obrany Jana Černochová (oba ODS) informovali poslance o situace na Ukrajině. Odpoledne se k tomu sejde také vláda. Ta by měla schválit další pomoc pro zemi zasaženou válkou.

Záznam: Jednání sněmovny 2.3.2022Video: psp.cz

 
Článek

„Migrační vlna z Ukrajiny už nastupuje. Těžko se mluví o číslech, dá se říct, že v posledních dnech a hodinách k nám přijelo asi 20 tisíc lidí, číslo bude určitě rychle růst,“ řekl ve Sněmovně Fiala. „Jsme cílovou zemí, to musíme předpokládat,“ doplnil.

Na plénu vystoupila i Černochová. Ta nastínila, že vláda odpoledne schválí další pomoc pro Ukrajinu ve výši 20 milionů korun.

Poslanci mají nicméně na programu ve středu první čtení. V dalších dnech by měli rozhodnout o vydání poslanců Andreje Babiše (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání.

Čeští politici odsoudili ruský útok, i Okamura by přijal uprchlíky

Domácí

V pátek mají zákonodárci naplánované druhé čtení návrhu státního rozpočtu se schodkem 280 miliard korun.

Aktuálně se Česko nachází v rozpočtovém provizoriu, které vláda plánuje ukončit nejpozději ke konci března, kdy se předpokládá schválení rozpočtu.

O návrhu rozpočtu jednal v úterý sněmovní rozpočtový výbor, který doporučil plénu schválení a podpořil přesuny za zhruba 650 milionů korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) také v úterý avizoval, že Sněmovně navrhne přesun 1,8 miliardy korun ze státního rozpočtu na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc napadené zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám