Hlavní obsah

Trpící šelmy zabavené soukromým majitelům najdou nový domov v táborské zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Tygr uvězněný v malé kleci, v níž se nemůže ani otočit, či podvyživená puma okusující kvůli hladu dřevěné ostění ubikace. Chladnomilné šelmy zabavené majitelům, kteří je týrají nebo je chovají v naprosto nevyhovujících podmínkách najdou azyl v nově budovaném záchranném centru zoologické zahrady v Táboře. Výběhy budou dokončeny letos na jaře.

Foto: Filip Sušanka

Azyl v novém táborském záchranném centru najdou například i tygři ussurijští

Článek

V České republice žijí v soukromých chovech stovky chráněných šelem a některé z nich kvůli nevyhovujícím podmínkám spíše přežívají. Stát má v takových případech právo zvíře majiteli zabavit. Jenže ve většině případů nebylo zabavená zvířata kam umístit, a tak trpěla dál.

A právě to se od letošního roku změní. V táborské zoo se totiž staví záchranné centrum pro chladnomilné šelmy za několik milionů korun.

„Chovat velké šelmy, jako je například tygr ussurijský, není vůbec jednoduché. Kromě obrovských nákladů na výživu, veterinární péči i dostatečné zázemí je potřeba mnoho povolení, protože se jedná o ohrožené druhy. Přesto se stále najdou jednotlivci, kteří nařízení obcházejí a zvířata doslova týrají chovem v naprosto nevyhovujících podmínkách,“ řekl Evžen Korec, ředitel táborské zoologické zahrady.

Tygr, kterého choval zápasník Karel Vémola, má odstraněné drápy

Krimi

Vejde se až osm šelem

Stát podle něj sice může taková zvířata majitelům zabavit, často se tak ale neděje, protože je nemá kam umístit. „Naše nové záchranné centrum stavěné s finančním příspěvkem Státního fondu životního prostředí pomůže tento problém vyřešit,“ uvedl Korec.

Celý prostor záchranného centra bude rozdělen na dva velké výběhy s jezírky a odděleným prostorem na krmení. „Azyl u nás může najít například tygr ussurijský, puma americká, levhart sněžný a všechny druhy rysů a vlků. V každém výběhu mohou být až čtyři zvířata, celková kapacita je osm šelem. Záležet ale bude mimo jiné také na tom, zda budou zabavená zvířata zvyklá žít společně,“ dodal Korec.

Chov šelem nemá u sídliště v Rokycanech co dělat, rozhodli veterináři

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám