Hlavní obsah

Tygr, kterého choval zápasník Karel Vémola, má odstraněné drápy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelegálně chovaný bílý tygr, kterého úřady odebraly zápasníkovi Karlu Vémolovi, má chirurgicky odstraněné všechny drápy na předních končetinách. Ministerstvo životního prostředí proto upozornilo Státní veterinární správu (SVS), která nyní prověří, zda docházelo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. V tiskové zprávě to v pátek uvedla Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Foto: Profimedia.cz

Zápasník Karel Vémola

Článek

Zvíře úřady odebraly proto, že Vémola nemá dokumenty o původu zvířete. Unie uvedla, že odstranění drápů se zjistilo před převozem zvířete do záchranného centra v Německu. Zápasník to měl podle organizace zdůvodnit tím, že mělo v drápech zánět, a proto se musely odstranit.

Unie také uvedla, že se ztotožňuje s názorem soukromého veterináře, podle kterého se při zánětu odstraňuje pouze zanícený dráp, a nikoliv všechny drápy na obou předních končetinách. Prezident UCSZOO Radomín Habáně uvedl, že zákrok může zvíře nenávratně vážně handicapovat. Pokud se k odstranění drápů přistupuje kvůli zmírnění dopadu při kontaktu majitele se šelmou, upřednostňuje se tak lidský zájem před zájmem zvířete, doplnil. „Současně se majitel dopouští porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ dodal.

Pes se zarostlým řetězem do krku trpěl měsíce. Chovatel z Tachovska dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám