Hlavní obsah

Bulovka nepřijímala pacienty v kritickém stavu, provoz je již obnoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fakultní nemocnice Bulovka přestala ve čtvrtek odpoledne přijímat pacienty v kritickém stavu. Rozvážet je tak musejí záchranáři do jiných pražských nemocnic. Uvedla to ve čtvrtek pozdě v noci mluvčí záchranky Jana Poštová. Omezením pravděpodobně vyústily spory vedení nemocnice se skupinou lékařů ARO a urgentního přijmu. Nemocnice ale tvrdí, že omezení trvalo dvě hodiny a v pátek již je příjem bez omezení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kolem 15:30 jsme od vedení nemocnice dostali informaci, že s okamžitou platností nejsou schopní přijímat pacienty v kritickém stavu,“ řekla včera v deset večer Poštová a dodala: „Jsme nuceni je odklánět do jiných pražských nemocnic.“ Na opatření nemocnice upozornil Deník N.

Půl čtvrtá odpoledne je doba, kdy lékařům, kteří nastoupili v 7 ráno, končí pracovní doba a měl by je někdo střídat. Jinak by nastoupili další službu - přesčasovou. Tu se ale po sporech s vedením Bulovky rozhodlo několik anesteziologů vypovědět k začátku října.

Mluvčí záchranky Poštová Novinkám řekla, že zatím žádné komplikace nenastaly.

Po operaci kýly domů. Nemocnice posilují jednodenní péči

Domácí

„V tuto chvíli přijímá FN Bulovka standardní pacienty bez omezení. S tím, že nás požádali, abychom je o každém pacientovi informovali. Co se týká pacientů vyžadujících intenzivní péči, tak je to zatím bez komplikací,“ řekla Novinkám po 9. hodině ráno s tím, že zatím neví o tom, že by tam takového pacienta museli vézt.

Problém ale může nastat odpoledne a večer. Informovaný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, Novinkám popsal, že první týden anesteziologové služby i přes vypovězení dohod sloužili. Vedení totiž nezajistilo nikoho, kdo by je vystřídal a nechtěli pacienty nechat bez lékařské péče.

Situace ale vyeskalovala a od tohoto týdne už někteří přesčasy sloužit dobrovolně odmítli, tím pádem začíná být problémem vykrýt odpolední a noční služby na urgentu, což tiskový odbor nemocnice nekomentuje.

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Na Bulovce

Šéf PR a komunikace nemocnice Filip Řepa odmítá, že by došlo k nějakým změnám pro pacienty. „Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení,“ sdělil.

Anesteziolog na telefonu

Problém může podle zdroje nastat hlavně o víkendu.

„Plnou službu dnes plus mínus sestaví, ale přes víkendu by je měli střídat lidi, kteří už mají vyčerpaný základní limit přesčasové práce, a je tlak ze všech stran, aby se lékaři vyjádřili, jak bude přes víkend zajištěn provoz. To má ale zajistit management,“ popsal Novinkám zdroj.

„Už ve středu urgentní příjem nesloužil anesteziolog, ale ortopedka, která měla anesteziologa na telefonu. Včera už urgentní příjem nebyl zajištěn vůbec,“ tvrdí.

Čelit musí lékaři údajně také nátlaku a výhružkám od nadřízených, aby služby vzali.

Část lékařů ARO vypověděla přesčasovou práci kvůli interním sporům s vedením nemocnice a nesouhlasu se změnou primáře oddělení ARO a urgentního příjmu. Od začátku tohoto týdne začali někteří z nich skutečně sloužit jen základní pracovní dobu.

Na Bulovce to dál vře. Lékaři z ARO se domáhají řešení, nemocnice přizvala mediátory

Domácí

Už dříve kvůli obavám z omezení provozu ředitel nemocnice Jan Kvaček vyhlásil na oddělení nepřetržitý režim, s čímž lékaři nesouhlasili. V záloze měl podle svých vyjádření ředitel i desítku externích lékařů, kteří by mohli se službami vypomoct. Podle prohlášení lékařů, které ve čtvrtek rozeslaly odbory, ale není nikdo, komu by mohli pacienty předávat po službě.

Krize na oddělení trvá už od konce srpna, kdy došlo k výměně primáře Jakuba Baly za Josefa Školu, proti kterému lékaři vystupují. Ačkoliv zvítězil ve výběrovém řízení, výkon své funkce kvůli sporům přerušil do 20. prosince. Do té doby je vypsáno nové výběrové řízení.

Uklidnit situaci chce vedení nemocnice přizváním mediátorů, kteří mají pomoci s interní komunikací.

Úprava směn lékařů ohrožuje neakutní péči

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám