Hlavní obsah

Za pyrotechniku na stadionech bude hrozit pokuta i zákaz vstupu

Praha

Lidé, kteří během sportovních utkání použijí pyrotechniku, by nově mohli být potrestáni pokutou až do 100 tisíc korun. Hrozit jim bude rovněž zákaz vstupu na stadiony. Změny přinese přestupková novela, kterou v úterý schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbaloví fanoušci na stadionu. Ilustrační foto

Článek

„Návrh zákona zavadí novou skutkovou podstatu přestupku postihující neoprávněné nakládaní s pyrotechnikou. Toto je jedno z nejrizikovějších druhů fandění,” uvedl na půdě Senátu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Novela počítá s pokutami až do 100 tisíc korun v případě opakovaného použití pyrotechniky při sportovních utkáních i v souvislosti s jejich konáním. Pachatelům bude hrozit také zákaz vstupu na stadiony. Aby měly správní úřady možnost kontroly recidivy, navrhlo ministerstvo vnitra nový typ přestupku zapisovat do rejstříku trestů. Vztahovat se to má také na drogové přestupky.

Policie: V boji s chuligány nejvíc funguje zákaz vstupu na stadiony

Domácí

Zákon má také zjednodušit agendu spojenou s přestupky a zlepšit součinnost úřadů při ochraně dětí před domácím násilím.

Zavádí pravidla šetrného výslechu svědka mladšího 15 let a informační povinnost správního orgánu vůči orgánu sociálněprávní ochrany dětí v případě, že byl přestupek vykazující znaky užití násilí v rodině nebo v partnerském vztahu spáchán na dítěti nebo před dítětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám