Hlavní obsah

Za odevzdaný poklad dostal půl milionu

– Opava

Byl to šok. Tak popisuje muž z Vítkovska na Opavsku moment, kdy při úpravě zahrady objevil poklad. A to doslova. Mezi zbytky keramické nádoby nakonec archeologové identifikovali 2231 pražských grošů Karla IV. a Václava IV., které jejich původní majitelé ukryli zřejmě před husity.

Foto: Profimedia.cz

Pražský groš

Článek

K nálezu došlo při rekonstrukci zahrady. „Vůbec nic jsme netušili. Bagr hrábl do země, trefil přesně keramickou nádobu, ve které to bylo, a polovinu mincí roztáhl po zahradě,“ prozradil Právu k objevu z června 2016 muž středních let, jehož totožnost redakce zná, ale na jeho přání jméno nezveřejňuje.

„Bylo to v podstatě dva metry od baráku a maximálně půl metru pod povrchem. Kdyby tam bylo pole, tak už to někdo před námi vyoral nebo zaoral,“ řekl a dodal, že dnes na místě nálezu roste tráva.

Fenka Máša u Vsetína vyhrabala poklad ze 14. století

Koktejl

Zpočátku muž netušil, co našel. Věděl jen, že jde o staré mince. „Byly pokryté měděnkou, takže stejně zelené, jako jsou některé kostelní věže,“ poukázal. Podle odborníků bylo na Vítkovsku nalezeno 69 pražských grošů Karla IV., 2160 grošů Václava IV. a dva groše, u nichž není jasné, který ze zmíněných panovníků je vydal.

Jak se Právu podařilo zjistit, objev je mimořádný především svou velikostí. Odborníci míní, že muselo jít o značný majetek, který patřil buď velmi bohatému člověku, nebo byl nashromážděn dvěma až třemi generacemi. Navíc jde o jeden z největších objevů pražských grošů na našem území. To, že by nález zatajil a prodal tzv. pod rukou nebo přes nějakého překupníka starožitností, muže nenapadlo ani na chvíli.

„Hned jsem věděl, že to musím odevzdat. Je to přece trestný čin, zatajení nálezu,“ upozornil.

Odpovědný nálezce

Protože mince byly objeveny v moravskoslezském regionu, patří Moravskoslezskému kraji. Náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL) sdělil, že hodnota nálezu je 1,5 milionu korun.

Kamarádi uspořádali hon na poklad. Chtějí lidem zlepšit náladu po pandemii

Koktejl

„Je to zatím největší nález mincí v kraji,“ poznamenal. Za to, že muž mince odevzdal, dostane od kraje nejen 10 procent hodnoty objevu, což stanoví zákon, ale i dalších 342 tisíc. Celkem dostane 489 tisíc korun.

„Oceňujeme tak přístup nálezce. Jsme rádi, že se zachoval zodpovědně. Udělal dobře, když oslovil první nejbližší muzeum v Opavě a nález oznámil,“ zdůvodnil Curylo navýšení odměny.

Vzácné mince z období husitských válek už jsou vyčištěny, nyní je zkoumají odborníci Národního muzea v Praze. Až se vrátí zpět do kraje, budou vystaveny v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Má se tak stát nejpozději v roce 2024. Na to se těší i nálezce. „Jak budu mít čas, zajdu se na ně podívat,“ ujistil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám