Hlavní obsah

Za obří betonové květináče dali památkáři Praze 5 pokutu 147 tisíc

– Praha

Za obří betonové květináče, které Praha 5 loni rozmístila v ulicích Smíchova, dostala městská část od památkářů dvě pokuty. Podle ředitele magistrátního odboru památkové péče Jiřího Skalického je důvodem to, že radnice květináče umístila v památkově chráněných územích bez povolení památkářů. Celkem musí Praha 5 zaplatit 147 000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Umisťování jednoho z celkem 245 vyrobených květináčů.

Článek

"Důvodem pokuty je to, že neoprávněně umístili tyto objekty jak v památkové rezervaci, tak v památkové zóně," řekl Skalický. Podle něj se radnice proti pokutě odvolala, ministerstvo kultury ale sankci potvrdilo.

Památkářům vadilo především umístění obřích betonových květináčů na Hořejším nábřeží, které je součástí Pražské památkové rezervace. Objevily se také v ulicích Svornosti a Strakonická, které jsou v památkové zóně Smíchov. Podle památkářů bylo nevhodně rozmístěno 98 květináčů.

Radnice začala betonové květináče rozmisťovat loni v létě. Po vleklé kritice navrhla, aby jí sami obyvatelé posílali náměty, kam překážející květináče přesunout. V některých případech tak na návrh lidí skutečně učinila.

Vyrobeno bylo celkem 245 nádob. Městská část na projekt, který měl údajně zlepšit životní prostředí, zřejmě dostane 16 miliónů korun z Evropské unie, dalších 1,5 miliónu korun doplatí ze svého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám