Hlavní obsah

Praha 5 odstraní obrovské květináče, které blokují chodníky

Praha

Praha 5 odstraní problematické květináče z míst, kde si na ně místní lidé stěžují. Zmizet by tak mohly například z Hořejšího nábřeží. Na jednání zastupitelstva to v úterý oznámil radní Jaroslav Nedvěd (ČSSD).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Květináče na pražském Hořejším nábřeží, které se staly terčem kritiky místních obyvatel.

Článek

Kam květináče přemístí, radní neví, bude se to teprve řešit s odborníky i veřejností.

Velké a těžké květináče připomínající betonové vany, se objevily v ulicích Smíchova na začátku prázdnin, celkem by jich mělo být v ulicích městské části asi 245. Radnice plánuje do květináčů vysadit stromky a keře. Zeleň má zlepšit ovzduší v místech, kde jezdí hodně automobilů. Městská část na akci dostala 16 miliónů korun z EU, dalších 1,5 miliónu korun doplatí ze svého.

Proti květináčům se ale ozvali někteří místní obyvatelé, podle kterých květináče vytvářejí bariéry a omezují průchod. Ozvali se i záchranáři, kteří kvůli kolosům nebudou moci zaparkovat na chodníku, pokud  budou mít do míst nějaký výjezd.

Někteří dokonce uspořádali demonstraci. V jednom z nejparnějších dní do zatím prázdných květináčů nalili vodu a koupali se v nich.

Přesunu květináčů podle radnice původně bránily přesné požadavky uvedené v žádosti o dotaci z EU. Praha 5 proto musela změnu projektu projednat se Státním fondem životního prostředí, který s přemístěním souhlasil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám