Hlavní obsah

Z vykroužkovaných Pirátů budou političtí náměstci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povolební napětí a zklamání 18 vykroužkovaných pirátských poslanců, kteří rázem přišli o zdroj příjmů, může zmírnit přesun aspoň části z nich do lukrativních funkcí politických náměstků ministrů. Podle dohody stran vládní koalice budou jmenováni politickými náměstky vždy dva nominanti za jiné strany, než z jaké je ministr.

Foto: pirati.cz

Lukáš Kolářík

Článek

Piráti nasadili 25 kandidátů na náměstky. Pro některé resorty mají více nominantů. Šanci uchytit se ve vedení resortů jich má asi desítka. S příjemným platem kolem dvou milionů ročně.

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana (STAN) by tak měl z pozice politického náměstka kontrolovat bezpečnostní expert Pirátů Lukáš Kolářík. Ten ve Sněmovně po čtyři roky zasedal v bezpečnostním výboru. Byl také předvolebním kandidátem Pirátů na ministra vnitra.

Možní náměstci
Piráti
vnitro Lukáš Kolářík
průmysl Petr Třešňák
místní rozvoj Ondřej Profant
zemědělství Radek Holomčík
zdravotnictví Josef Pavlovic
finance Jiří Valenta
potvrzená jména
zahr. Martin Dvořák (STAN)
Jiří Kozák (ODS)
MPSV Iva Merhautová (KDU-ČSL)
školství Robert Plaga (dříve za ANO)
Jaroslav Miller (za KDU-ČSL)

Na ministerstvo průmyslu a obchodu, které řídí Jozef Síkela (za STAN), by měl jako náměstek nastoupit exposlanec a vystudovaný jaderný fyzik Petr Třešňák, který je u Pirátů odborníkem pro energetiku. Byl kandidátem na ministra průmyslu a obchodu. Republikový výbor nominoval na některé z náměstkovských míst i exposlance Martina Jiránka, který byl rovněž členem předvolebního vládního týmu pro průmysl a obchod.

Foto: pirati.cz

Petr Třešňák

Další exposlanec Pirátů a jejich IT specialista Ondřej Profant byl vybrán na ministerstvo pro místní rozvoj. To vede šéf strany Ivan Bartoš. „Mohu potvrdit, že budu náměstkem pro digitalizaci,“ řekl v pondělí Právu Profant. Bartoš je zároveň vicepremiérem, který bude ve vládě koordinovat digitalizaci, takže se nabízí řešení, že Profant bude Bartošovou pravou rukou pro tuto oblast napříč resorty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondřej Profant na archivním snímku

Piráti by měli obsadit pozici u ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN). Nominaci ale zatím nepředložili. „Můžeme ji rychle doplnit a předat republikovému výboru ke schválení,“ řekl Právu člen pirátského resortního týmu pro zahraničí a europoslanec Mikuláš Peksa.

Další své náměstky by pak Piráti měli vyslat na čtyři pozice resortů, které řídí koalice Spolu. Na ministerstvo zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) by měl jít končící místopředseda Pirátů a exposlanec Radek Holomčík. Dalším kandidátem pak je geoekolog a polárník Jiří Lehejček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radek Holomčík

Piráti by měli také dodat náměstky pro resort zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Tam figuruje jediné jméno Josefa Pavlovice, bývalého asistenta Třešňáka, který působil i ve zdravotním výboru Sněmovny. Jako jednu z mála neschválil republikový výbor nominaci Ondřeje Dostála, který se stal v poslední době ikonou dezinformačních zpráv a upadl u Pirátů v nemilost. Dostál se před volbami zdráhal říct, že není očkován. Byl jedním z právníků, kteří nejčastěji žalovali proticovidová opatření ministerstva zdravotnictví za bývalých ministrů ANO.

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Komunální volby

Na ministerstvo financí Zbyňka Stanjury (ODS) by pak podle všeho měl usednout Jiří Valenta, bývalý asistent někdejšího pirátského místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Mikuláše Ferjenčíka, který do Sněmovny rovněž neprošel. Ferjenčík byl pirátským kandidátem na ministra financí, ale po volebním propadu se nechal slyšet, že by nebylo vhodné ucházet se o nějaké místo v resortu. Už nikam nekandiduje, ani například do komunálních voleb 2022, a ani nezveřejnil, kam nyní zamíří.

Ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) bude politického náměstka dělat bývalý vyslanec ČR v Kuvajtu, generální konzul ČR v New Yorku a exprimátor Hradce Králové Martin Dvořák (STAN). Druhým bude podle serveru Seznam Zprávy učitel na vysoké škole CEVRO Institut Jiří Kozák (ODS). Podle Seznam Zpráv dosavadní náměstek Jan Kohout v Černínském paláci zůstane, působit bude u státního tajemníka Miloslava Staška. Kohout byl dvakrát ministrem zahraničí v úřednických vládách. Působí také jako poradce prezidenta Zemana.

Richterová se nečekaně stahuje z vedení Pirátů

Domácí

Na ministerstvo práce a sociálních věcí v gesci šéfa lidovců Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se jako náměstkyně vrátila Iva Merhautová (KDU- ČSL), která tam již dříve působila, a to například jako vedoucí oddělení provozu sociálních služeb, ale také jako náměstkyně ministryně Michaely Marksové (ČSSD) pro informační technologie a později pro sociálně pojistné problémy, kde se zabývala i penzijním systémem. V poslední době na Úřadu práce vedla pražskou krajskou pobočku, v minulosti také kandidovala za lidovce do Sněmovny.

Na ministerstvu školství se nový šéf resortu Petr Gazdík (STAN) rozhodl udělat politickým náměstkem dosavadního ministra školství Roberta Plagu (za ANO), který podle služebního zákona měl nárok vrátit se na pozici náměstka pro vysoké školy. Druhého politického náměstka má Gazdíkovi dělat za Spolu bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller (za KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám