Hlavní obsah

Z pražské Koněvovy ulice je Hartigova. Začala výměna cedulí i občanek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 3

Od 1. října nese Koněvova ulice v Praze 3 nový název. Jmenuje se podle někdejšího žižkovského starosty Karla Hartiga. O přejmenování rozhodli pražští radní v červnu tohoto roku a během pondělí 2. října došlo k výměně prvních pouličních cedulí. Obyvatelům s trvalým pobytem v Hartigově ulici zároveň začíná lhůta pro výměnu občanských průkazů.

Výměna cedulí Koněvovy uliceVideo: Novinky

 
Článek

Výměnu uličních tabulí zajišťuje hlavní město Praha, na první z nich během pondělního dopoledne došlo v místě poblíž Tachovského náměstí. Vedle nové uliční tabule zde zástupci Prahy 3 odhalili také modrou doplňkovou tabuli se stručnou informací o Karlu Hartigovi, jenž se v minulosti podstatně zasloužil o vznik a rozvoj Žižkova.

Změnu názvu z Koněvovy na Hartigovu ulici projednala Rada městské části Praha 3 na základě žádosti Klubu přátel Žižkova v dubnu 2022. V červnu téhož roku pak změnu odsouhlasili zastupitelé Prahy 3. 

Změny názvů ulic má na starosti vedení Prahy, radní města přejmenování definitivně schválili letos v červnu a v platnost vstoupilo první říjnový den, tedy v neděli, staré cedule však ještě zůstaly o víkendu na místě.

Třída Těreškovové v Karviné ponese dál jméno podporovatelky Putina, rozhodlo město

Domácí
Foto: Jan Handrejch, Právo

Koněvova ulice se od 1. října jmenuje podle někdejšího žižkovského starosty Karla Hartiga

Nápad na přejmenování není nový

Jméno podle Ivana Stěpanoviče Koněva nesla ulice od roku 1946. Předtím se jmenovala také Poděbradova nebo Brněnská.

„O přejmenování Koněvovy ulice se hovořilo déle než třicet let. Jsem proto rád, že se tato věc konečně stala skutečností. Přestože přejmenování přinese jistou administrativní zátěž, převážily hodnoty. Jsem přesvědčen, že je to tak správně. Udělali jsme vše, abychom obyvatelům ulice změnu usnadnili, a věřím, že tento proces zvládneme,“ řekl radní Prahy 3 Pavel Křeček (za STAN), který je předkladatelem návrhu na přejmenování ulice.

Koněv byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska, vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Místo sochy Koněva někdo umístil záchod

Domácí

„Nepodceňujme symboly. Názvy ulic nám připomínají významné sportovce, umělce nebo třeba vědce a vynálezce. Jsem přesvědčen, že osobnosti si máme připomínat. Přejmenováním z Koněvovy na Hartigovu ulici volíme vlastence a budovatele města Žižkova místo ideologicky zatíženého sovětského maršála. Je to změna symbolická a podstatná,“ poznamenal starosta městské části Praha 3 Michal Vronský z TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koněvova ulice se od 1. října jmenuje podle někdejšího žižkovského starosty Karla Hartiga.

Pro občany, kteří mají v Hartigově ulici trvalý pobyt, začíná prodloužená šestiměsíční lhůta na výměnu občanského průkazu – tento doklad již s novým názvem ulice si musejí vyřídit do konce března 2024. 

Majitelé vozidel si budou muset vyměnit tzv. malý technický průkaz, k čemuž lze využít zvláštní úřední hodiny na pracovišti registru vozidel na Jarově. Výměna obou dokladů je zdarma.

Kdo byl Karel Hartig?

Byl nadšeným vlastencem, obdivovatelem husitského hnutí, ale také razantním podnikatelem v realitách. Dnes bychom jej možná označili jako developera a možná kvůli souběhu politické moci s kontrolou veřejných financí a podnikatelským zájmům na rozvoji obce, kdy patřil k největším stavitelům ve svém městě, i za politického kmotra.

Hartig byl zakladatelem a prvním starostou Občanské záložny na Žižkově, která financovala tehdy překotně pulzující stavební činnost na Žižkově.

Na jedné straně jako nadšený obdivovatel husitského hnutí prosazoval výstavbu památníku na Vítkově a následně už ve funkci starosty prosadil název obce i tradici, kdy byly ulice obce pojmenovávány podle osobností této české dějinné epochy.

Vedle toho jako stavitel postavil v obci na šest desítek domů. Společně s rodinou Stomeových tak byl v „developerském“ boomu na Žižkově a Vinohradech výrazně finančně zaangažován a jeho investice samozřejmě lokální politika ovlivňovala.

Již v té době se vedly třeba diskuse o začlenění nových rychle rostoucích obcí kolem centra do metropole a tedy i o tom, jak v nich budou nastaveny různé daně, transfery a podobně.

Hartig se tak stal zastupitelem obce Vinohrady a později starostou. Po rozdělení obce Vinohrady na Vinohrady I. (pozdější Žižkov) a Vinohrady II. byl Karel Hartig zvolen 22. března 1876 prvním starostou Žižkova. Ve funkci byl však jen dva roky a důvodem jeho pádu byl právě souběh politických a podnikatelských zájmů v obci.

Zdroj: Městská část Praha 3

V souvislosti s přejmenováním Koněvovy ulice na Hartigovu nachystala Praha 3 informační kampaň pro veřejnost.

V provozu je webová podstránka městské části  s praktickými informacemi podle životních situací (pro občany, podnikatele, majitele vozidla, cizince). Informace také městská část poskytuje skrze bezplatnou infolinku s telefonním číslem 800 163 163. 

V infocentru Prahy 3, stejně jako na úřadě městské části si lze rovněž vyzvednout informační brožuru, jež shrnuje nutné kroky a doporučení všem, kterých se přejmenování týká. Brožura byla spolu s informačním dopisem rozeslána obyvatelům dotyčné ulice. Městská část rovněž o přejmenování dopředu informovala vybrané instituce, jako jsou banky, pojišťovny, úřady aj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koněvova ulice se od 1. října jmenuje podle někdejšího žižkovského starosty Karla Hartiga.

Další informační akce Praha 3 spustí v nejbližším čase. „Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy budou na autobusové zastávky v Hartigově ulici instalovány cedule, které ponesou QR kód odkazující na naši informační webovou podstránku. Nasadíme rovněž informační videospoty, které se budou promítat v žižkovských kinech Aero a Přítomnost před začátkem filmu. V neposlední řadě chystáme naučnou virtuální procházku po stopách Karla Hartiga,“ sdělil Novinkám mluvčí městské části Praha 3 Jiří Hannich.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním Koněvovy ulice?
Ano
36,6 %
Je mi to jedno
6,5 %
Ne
56,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3037 čtenářů.

Koněvova ulice v Praze se přejmenuje na Hartigovu

Domácí

Praha 3 souhlasí se změnou názvu Koněvovy ulice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám