Hlavní obsah

Koněvova ulice v Praze se přejmenuje na Hartigovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koněvovu ulici v Praze 3 čeká přejmenování. Radní v pondělí schválili, že ulice od října ponese jméno prvního žižkovského starosty a bude se jmenovat Hartigova. Obyvatele tak čeká výměna dokladů.

Foto: Luděk Soukup, Mapy.cz

Koněvova ulice

Článek

Návrh na přejmenování Koněvovy schválili již loni zastupitelé Prahy 3. Doporučila jej i magistrátní místopisná komise.

Přejmenování ulice bude pro místní obyvatele znamenat nutnost výměny dokladů. Náklady s ním budou mít i podnikatelé.

Právě administrativní náročnost byla jedním z důvodů, proč loni v anketě většina z místních, kteří se vyjádřili, přejmenování odmítla. Výměna občanských průkazů bude bezplatná a lidé na ni budou mít půl roku. Dotkne se zhruba 5000 lidí.

„Uvědomujeme si, že výměna občanských průkazů může být obyvateli dnešní Koněvovy vnímaná jako komplikace, úkol navíc. Proto jsme na radnici udělali maximum, aby to byl úkol co nejjednodušší, bez čekání a bez poplatků. Zároveň využijeme všechny možné cesty, jak o všem podstatném informovat včas,“ uvedl starosta Prahy 3 Michal Vronský.

Praha 3 připravila pro obyvatele webové stránky, na nichž se dozvědí informace ohledně přejmenování ulice i detaily k výměně dokladů.

Maršál Koněv byl za druhé světové války velitelem 1. ukrajinského frontu, který se v květnu 1945 podílel na osvobození Prahy.

Podílel se však také na krvavém potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a angažoval se rovněž v době tzv. druhé berlínské krize, která vyústila ve stavbu Berlínské zdi a rozdělení města.

Karel Hartig (1833–1905) byl starostou Královských Vinohrad a po jejich rozdělení i prvním starostou Žižkova.

V minulosti ulice nesla název Poděbradova či Brněnská. Po Koněvovi se jmenuje od roku 1947.

Anketa

Je správné, že se Koněvova ulice přejmenuje na Hartigovu?
Ano
45,6 %
Ne
54,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13292 čtenářů.

Praha 3 souhlasí se změnou názvu Koněvovy ulice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám