Hlavní obsah

Z EU čerpáme málo. Není to naše vina, tvrdí Jankovský

– Praha
Novinky, sad

Propad v čerpání prostředků z programů EU není vinou ministerstva, řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) v nedělním televizním pořadu Partie na Primě. V minulosti nastavený systém je prý překombinovaný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Článek

"Chybovost u projektů se objevuje," připustil Jankovský. "Druhý problém je, že některé programy ani nelze vyčerpat," doplnil.

Policie ale vyšetřuje některé české regionální programy. Ředitel Transparency International David Ondráčka uvedl, že systém by se měl zjednodušit, ubrat počet programů a zvýšit kontrolu. U mnohých programů je otázkou jejich smysluplnost.

"Podle mě je ten systém naprosto šílený, máme osmnáct národních programů, lidé se v tom špatně orientují, špatně se to koordinuje," stěžuje si ministr. Souhlasí s tím, že počet programů je třeba snížit.

Komplikovanost systému hrála někomu do karet

"Podpořila se řada rozumných projektů, ale komplikovanost systému někomu vyhovovala, rozjel se byznys kolem poradentství a ty firmy si berou část peněz," poznamenal Ondráčka.

"U peněz na silnice a železnice stále existuje vážný problém. Otázka předražení je zřejmá. Peníze, které se navýší, budou rozebrány betonovou lobby. Ani současné zakázky nejsou v pohodě," tvrdí Ondráčka.

K větší férovosti a úspoře podle Jankovského přispěje nový zákon o veřejných zakázkách. S tím souhlasí i Ondráčka. "Pokud to poslanci nevykuchají," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám