Hlavní obsah

Z Drahoše je skaut, kvůli volbám do Senátu to prý není

Novinky, Markéta Jasanská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, který v nadcházejících volbách usiluje o křeslo senátora, složil ve čtvrtek skautský slib. Se svými příznivci se o to podělil na facebooku. Podle Drahošova týmu však nejde o účelový krok v rámci předvolební kampaně.

Foto: Facebook Jiří Drahoš

Jiří Drahoš ve skautském kroji

Článek

Drahoš přísahal v Orlovech u Humpolce ve skautském kroji. „Na Orlovech u Humpolce se před více než sto lety začaly psát perem Antonína 'Benjamina' Svojsíka dějiny českého skautingu. Moc mě těší, že právě zde jsem mohl složit skautský slib a stát se skautem. Skauting je postaven na cti, lásce a pomoci vlasti i bližním. Tyto hodnoty vnímám jako osobní závazek. Měly by být součástí života každého z nás,“ napsal v příspěvku Drahoš.

Složení slibu není účelové. V lednu kandidoval na post prezidenta. Kdyby chtěl vstoupit do skautu účelově, vstoupil by už v lednu
Martin Mejstřík, člen týmu Jiřího Drahoše

V komentářích pod příspěvkem na facebooku se snesla vlna kritiky i uznání. „Tak tedy, nazdar bratře,“ vítá ho pod komentáři jeden uživatel. „Už to přeháníte,“ píše jiný. Většina uživatelů komentuje tuto událost jako účelovou nebo rovnou jako populismus. „Mohl se stát skautem třeba na jaře 68. A ne v důchodu před volbami, aby tím poukázal na svůj mravní kredit,“ píše jedna z přispívajících.

Že by mělo jít o účelový krok, například kvůli nadcházejícím senátním volbám, ve kterých Drahoš kandiduje ve čtvrtém pražském obvodu, odmítl člen Drahošova týmu Martin Mejstřík. „Pan profesor Drahoš je dlouhodobě příznivcem českého skautingu. Bohužel v mládí z důvodu zrušení skautu vstoupit nemohl,” uvedl pro Novinky Mejstřík.

Podle něj velkou roli pro vstup hrály debaty se spolupracovníky a známými Drahoše, kteří sami ve skautu působí. „V žádném případě složení slibu není účelové. Jiří Drahoš v lednu kandidoval na post prezidenta České republiky. Kdyby chtěl vstoupit do skautu účelově, vstoupil by už v lednu,” sdělil Mejstřík.

Velkou inspirací pro složení slibu prý byla spolupracovnice Helena Illnerová, bývalá předsedkyně Akademie věd ČR. „Právě díky svým známým byl už před delší dobou osloven, zda by skautský slib nechtěl složit,” dodal Mejstřík.

Lokální doprava jako téma pro Senát

Drahoš v pondělí na tiskové konferenci oficiálně oznámil kandidaturu do Senátu, kam chce kandidovat ve čtvrtém pražském obvodu. Důležité téma je pro něj doprava. „V Praze schází okruh, padají mosty, chybí trasa metra D i modernizace dopravy,“ řekl. Ačkoliv mluvil o tématech, které patří především do komunální politiky, může jimi zaujmout voliče v jeho senátním obvodu. [celá zpráva]

Jiří Drahoš kandidoval v roce 2018 ve volbách na prezidentský post. Postoupil do druhého kola, kde ho porazil Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám