Hlavní obsah

Z ČR odjeli poslední vojáci z amerického vojenského konvoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z České republiky odjeli poslední vojáci z amerického vojenského konvoje mířícího do Maďarska. Jeho poslední část opustila české území na hraničním přechodu v Břeclavi ve středu kolem druhé ráno, sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Konvoj amerických vojáků

Článek

Američané se přes Českou republiku přesouvali z německé základny na alianční cvičení do Maďarska. První část konvoje na hranice v Rozvadově přijela v sobotu, druhá v neděli a poslední v pondělí po 20:00. V nočních a ranních hodinách, aby omezili dopad na silniční provoz, se přejížděli do stanového tábora v Rančířově, který pro ně připravila česká armáda. Po přespání z Rančířova ve večerních a nočních hodinách pokračovali na hraniční přechod v Břeclavi.

Konvoj americké armády dorazil do Česka

Domácí

Během přesunu nenastaly zásadní problémy. Jedna z částí konvoje měla technické potíže a kvůli pomalé jízdě se zdržel dojezd následující skupiny. Byla proto odkloněna do ruzyňských kasáren v Praze, aby ve špičce neblokovala dálnici. Do Rančířova dorazila až následující večer v úterý.

 Pravidelné přesuny

Celkem přes Českou republiku cestovalo asi 700 amerických vojáků, kteří s sebou měli mít podle mluvčího 2. jezdeckého pluku (2nd Cavalry Regiment) z Vilsecku Johna Ambelanga asi 150 kusů techniky. Míří na cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Návrat Američanů z cvičení je naplánován na 12. až 16. června.

Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na cvičení NATO Defender Europe se konají pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo cvičení zrušeno. Cvičení Saber Guardian 2021 má podle armády prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Účastní se ho téměř 13 500 vojáků z 16 různých zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám