Hlavní obsah

Wollner na čas zmizí z obrazovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Redaktor zpravodajství ČT Marek Wollner nebude podle svého rozhodnutí vystupovat na obrazovce ČT do doby vyšetření celého případu.

Článek

"Chci zdůraznit, že je to výlučně má osobní volba. S ředitelem zpravodajství Jiřím Janečkem a šéfredaktorem Karlem Novákem jsem se dohodl, že se zatím budu věnovat jiné redakční práci," sdělil písemně Právu v úterý odpoledne jeho slova mluvčí televize Richard Klatovský.

Wollner dostal za víkendovou  potyčku s bývalým generálním ředitelem Jiřím Balvínem napomenutí od svého šéfa Jiřího Janečka, který je ředitelem zpravodajství ČT. Prozatímní ředitel televize Petr Klimeš s případnými tresty za bitku po udělování cen TýTý čeká na závěry policejního vyšetřování.

"Skutečnost, že v incidentu hráli úlohu zaměstnanci ČT, tedy redaktoři zpravodajství a Jiří Balvín, který je stále zaměstnancem ČT, považuje Česká televize za velmi politováníhodné a nevhodné v souvislosti s postavením a rolí pracovníků veřejnoprávní televize," píše se v pondělním prohlášení televize.

"Jakékoli podobné incidenty jsou naprosto nepřijatelné," zdůrazňuje Klimeš. "Celou situaci řádně zanalyzujeme. Česká televize se omlouvá všem hostům, kterým tato nepříjemnost pokazila zážitek z hezkého sobotního večera."

Na pondělní tiskovou konferenci se Balvín nedostavil. Omluvil se telefonicky, protože je kvůli pohmožděninám, který utrpěl při rvačce, v pracovní neschopnosti. "Lékař mi nasadil krční límec a nakázal klid na lůžku," informoval Balvín.

Přišel naopak vydavatel Balvínovy knihy Svatopluk Štefl, který se sobotního rautu také zúčastnil. "Zapojil jsem. Připadalo mi nefér, když tři muži napadli Balvína," uvedl. Dodal, že je pro něj nepochopitelné, když redaktoři zúčastnění v konfliktu nejsou odvoláni z obrazovky.

Verze jednotlivých aktérů:

Marek Wollner:

"Jiří Balvín mě na toaletě osočil, že jsem při natáčení reportáží o nepojištěné cestovní kanceláři Václava Fischera nepostupoval poctivě. To jsem jednoznačně popřel a snažil se s ním normálně diskutovat. Pan Balvín však vyrukoval s dalším obviněním, že jsem v dotyčné kauze přijal úplatek. Řekl jsem mu, že pokud bude své tvrzení opakovat, přestanu diskutovat a budu svou čest bránit jako muž. To však pan Balvín ignoroval a urážku ještě několikrát zopakoval. Při postoji tváří v tvář jsem do něho strčil, a tím to pro mě skončilo. K dalšímu fyzickému kontaktu již nedošlo."

Filip Černý:

"Dotklo se mě, z čeho Jiří Balvín obvinil mého kolegu a když se pak bývalý ředitel bavil se svými přáteli, šel jsem se ho zeptat, co tím myslel. Na moji otázku reagoval agresivně, strkal do mě a pak mě udeřil pěstí."

Robert Záruba:

"Viděl jsem ránu pěstí, a tak jsem se vrhl svému kolegovi Filipu Černému na pomoc, ale vrazil jsem do člověka, který mi zastoupil cestu. Uklouzly mi ale boty, upadl jsem a narazil jsem si hlavu. Když jsem se zvedl, tak jsem se k J. Balvínovi stejně  vůbec nedostal, neboť mne zastavil někdo z hloučku kolem něj. Všude bylo plno lidí, kteří se snažili zabránit zúčastněným v jakékoli další akci. Po chvíli jsme si pak dole u šaten s panem Balvínem podali ruku a řekli jsme si, že to předtím byla opravdu emocemi nabitá situace, a rozešli jsme se. Jiří Balvín na sobě nenesl žádné zjevné známky poranění."

Jiří Balvín:

"Považuji za nešťastné, až nehorázné, že jsem byl napaden za to, že jsem řekl nějaký svůj názor. Neřekl jsem panu Wollnerovi, že bere peníze, ale připustil jsem, že jsem rád, že jsem mimo televizi vzhledem k tomu, že se tam v poslední době natáčejí tendenční reportáže. M. Wollner se zeptal jaké a já jsem jako příklad uvedl problémy s pojištěním cestovní kanceláře Fischer, když podobné problémy mají desítky cestovek. Jeho odpověď byla, že je z toho vidět, jak tomu nerozumím. Odpověděl jsem Wollnerovi, že tomu opravdu nerozumí, ale za peníze by tomu asi porozuměl. Poté jsem vyšel ze dveří a Wollner mne zezadu srazil na zem a dal mi pěstí. Budu po něm požadovat minimálně omluvu.

S Filipem Černým jsem neměl žádný fyzický kontakt a s panem Zárubou jsme si vše vyříkali a na rozloučenou jsme si podali ruce."

Radní ČT: je to úpadek chování

Členové Rady ČT se o konfliktu dozvěděli z médií a situace je pro ně nepříjemná " Došlo k politováníhodnému incidentu," konstatoval Zdeněk Forman. "Je to nepříjemné a nesvědčí to ve prospěch ČT. Těžko může být veřejnoprávní televize příkladem slušného a morálního chování, když se její zaměstnanci porvou mezi sebou na veřejnosti jako na hospodské tancovačce,"mínil Petr Kučera.

"Svědčí to o úpadku chování, ke kterému dochází ve veřejnoprávní instituci. Jsem z toho dost otřesen a sháním další informace," dodal radní Milan Horálek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám