Hlavní obsah

Vzduch na Ostravsku byl vloni nejčistší v historii měření

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přelomový byl rok 2020 v historii měření kvality ovzduší v Ostravě a v celém Moravskoslezském kraji. Na žádné z měřicích stanic totiž vloni nebyl překročen roční imisní limit pro prachové částice PM10.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Tabulka ukazuje průměrné roční koncentrace PM10 v Ostravě v letech 2010 až 2020.

Článek

Navíc na rozdíl od minulých let nebyla v loňském roce na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku ani jedna smogová situace. Paradoxně zlepšení pomohla epidemie covidu-19, ale také opatření města, kraje a státu.

„Ovzduší v Ostravě se dlouhodobě významně zlepšuje. Vděčíme za to nejen příznivému počasí a vloni paradoxně dopadům pandemie covid-19, která znamenala mírný pokles hospodářských aktivit i menší objem dopravy. Projevil se ale i celkový pokles emisí, ke kterému kontinuálně dochází díky prováděným opatřením na všech hlavních typech zdrojů znečišťování,“ vysvětlila ostravská náměstkyně Kateřina Šebestová (ANO).

Překročení na jediné stanici   

Přímo na území Ostravy došlo podle odborníků vloni k překročení denních koncentrací pro polétavý prach pouze na jediné stanici, a to v ostravských Radvanicích v ulici Nad obcí. Jde o stanici v průmyslové zóně. Zákon toleruje překročení krátkodobých koncentrací prachu nejvýše 35 dnů v roce, v Radvanicích byl vloni překročen denní imisní limit pro PM10 v počtu 41 dnů.

„I zde však došlo k celkovému zlepšení, kdy ještě v roce 2019 byl denní limit překročen v délce 63 dnů, v dřívějších letech pak ještě déle,“ upozornila náměstkyně.

Foto: archiv město Ostrava

Tabulka ukazuje průměrné roční koncentrace PM10 v Ostravě v letech 2010 až 2020.

„Pomohly dobré rozptylové podmínky, hlavně v prvních dvou měsících loňského roku, navíc celý rok 2020 byl celkově vlhčí. U poklesu koncentrací oxidů dusíku hrálo roli i omezování dopravního provozu v souvislosti s epidemií,“ potvrdila vedoucí oddělení kvality ovzduší ČHMÚ v Ostravě Blanka Krejčí.

Reakce na barcelonskou studii

Na středečním ostravském zastupitelstvu však občané upozorňovali na to, že podle nedávné barcelonské studie je Ostrava na šestém místě mezi evropskými městy s nejhorším ovzduším.

Koronavirus pročistil ovzduší

Koronavirus

„Nepopíráme, že Ostrava má kvalitu ovzduší stále horší než ostatní města, ale za poslední roky se zde udělalo spoustu opatření a situace se markantně zlepšila,“ reagoval ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Dodal, že nechce snižovat hodnotu barcelonské studie, ale je potřeba se s ní blíže seznámit. „Nejsou v ní reálná statistická data. Studie se opírá o modelování. Navíc používá hodnoty z roku 2015 a některé ještě starší. Ostrava za posledních pět let ušla obrovský kus dopředu,“ shrnul primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám