Hlavní obsah

Manažer ANO nám vyhrožoval zrušením, řekla zastupitelka za hnutí v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většina ostravských zastupitelů za hnutí ANO podporuje setrvání primátora Ostravy Tomáše Macury ve funkci. Nevyvolají tak hlasování o důvěře. Macura z hnutí v pondělí odešel, protože nesouhlasí s jeho směřováním. Předsedkyně ostravského klubu zastupitelů za ANO a náměstkyně primátora Kateřina Šebestová řekla, že manažer hnutí Jan Richter zastupitelům vyhrožoval zrušením oblastní organizace.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Primátor Ostravy Tomáš Macura

Článek

Richter se ve čtvrtek do města vypravil, aby podle svých slov zjistil, jaká je v tamní organizaci situace. Macura uvedl, že měl Richter za úkol zastupitele přesvědčit, o tom, že je nutné se ho zbavit.

Šebestová večer uvedla, že je na zastupitele vyvíjen tlak, mluvila dokonce o vyhrožování ze strany Richtera, že organizace bude zrušena. Přesto klub Macuru podpořil.

„Na dnešním jednání klubu jsme se shodli na významné většinové podpoře setrvání primátora a celého vedení města,“ uvedla Šebestová.

Vedení ANO ztratilo jakékoliv brzdy, chtějí se mě zbavit, míní Macura

Domácí

Protože shoda nebyla úplná, bude to klub ANO ještě v budoucnu řešit, ovšem hlasování na zastupitelstvu o odvolání Macury členové klubu ANO nevyvolají.

„Situace je taková, že na naše členy je vyvíjen hrozný nátlak,“ uvedla Šebestová. Přiznala, že padla i hrozba zrušení oblastní organizace. „Je absurdní, jaké praktiky dokážeme v hnutí použít k prosazení pomsty,“ dodala Šebestová.

Nový předseda ostravské oblastní organizace Richard Vereš řekl, že si nemyslí, že by byl na členy klubu vyvíjen nátlak. „Já jsem dneska na tom klubu byl, všichni ti členové se tam vyjádřili a nikdo z nich neřekl, že by na něho jakýkoliv nátlak byl vyvíjen,“ uvedl Vereš pro ČTK.

Vereš není zastupitelem města. S Richterem se ve čtvrtek sešel. „Osobně jsem se dnes s panem Richterem setkal. O rušení oblastní organizace nepadlo na tomto jednání ani slovo. Naopak se zajímal o aktuální dění v organizaci,“ řekl Novinkám.

Podle něj je v oblastní organizaci velká část členů, která s kroky a výroky Macury nesouhlasí.

Před volbami podpořil Pavla

Ostravský primátor v hnutí skončil a vedení strany prý tlačí na to, aby skončil i jako primátor. Ten přiznal, že dá svou funkci na jednání klubu ANO k dispozici, ať jeho kolegové rozhodnou, kdo by je měl vést.

Macura před prezidentskými volbami podpořil Petra Pavla, ač ve volbě kandidoval i šéf ANO Andrej Babiš. V pondělí se rozhodl hnutí opustit, jako důvod uvedl to, že ANO směřuje jinam, než jak se profilovalo v době, kdy do něj vstupoval.

O stupňujícím tlaku ze strany ANO hovořil ve čtvrtek i hejtman Ivo Vondrák. Ten členem strany zůstává, odešel ale z jejího vedení.

Macura končí v hnutí ANO

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám