Hlavní obsah

Vystrčil: Nikdo z nás není nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Senátu Miloš Vystrčil v neděli pronesl svůj novoroční projev, který Novinky.cz přenášely živě. Řekl v něm, že se hluboce sklání před pomocí, kterou Češi poskytli Ukrajině. Uvedl také, že jsme strážci úžasného bohatství, a nemusíme se proto bát.

Živě: Novoroční projev předsedy Senátu Miloše VystrčilaVideo: ČTK

 
Článek

„Máme se o co opřít, máme na co navazovat,“ zmínil. Zdůraznil dále, že ve svobodné společnosti záleží na každém z nás. „Nikdo z nás není nulou,“ prohlásil.

„Dobrý den, Česká republiko,“ zahájil šéf Senátu svůj novoroční projev.

V něm na úvod zmínil dobré vztahy se Slovenskou republikou. V neděli totiž uplynulo 30 let od rozdělení Česka a Slovenska. „Je důležité si to uvědomit a mít na paměti, že to není samo sebou. Napomáhají nám k tomu demokratické principy,“ řekl.

Přiznal dále, že když přednášel loňský proslov, nemohl tušit, co nás bude v nadcházejících měsících čekat.

Rakušan: Zemanův projev je koncem jedné éry a začátkem nové, lepší

Domácí

V té souvislosti zmínil válku na Ukrajině, požár v Českosaském Švýcarsku nebo dramatický růst cen energií. „Hluboko se klaním nad pomocí, kterou řada z vás poskytla Ukrajincům. Obdiv platí i za likvidaci požáru,“ uvedl.

Pokračoval tím, že solidarita je naší velkou zbraní. „Přináší nám mezinárodní autoritu. Jsme silnou, krásnou, solidární zemí se silnými lidmi,“ prohlásil šéf dolní komory.

Vyjádřil se i k domácí politice. „Jsem přesvědčen, že my politici musíme být méně populističtí. Pokud nebudeme schopni dostatečně zdůvodňovat svoje kroky, nelhat, nebudeme schopni se tvrdě postavit dezinformátorům, bude stabilita našeho systému vážně ohrožena. Lidé budou podporovat jen takový systém, který je ochrání,“ zdůraznil.

„Ve svobodné společnosti záleží na každém. Skutečně. Nikdo z nás není nulou,“ uvedl také.

Lednové volby

O naší budoucnosti pak bude podle jeho slov rozhodovat naše zodpovědnost a solidarita. „Nikdo nám zadarmo nic nedá,“ řekl Vystrčil a vyzval lidi, aby šli v lednu volit budoucí hlavu státu.

„Nepodléhejme skepsi, dávejme přednost našemu humoru. Jsme strážci úžasného bohatství, nemusíme se bát. Máme se o co opřít, máme na co navazovat,“ řekl dále.

A svůj projev ukončil: „Česká republiko, dobré dny.“ Poprosil národ, aby byl v roce 2023 i v letech dalších dobrý. „Neboť pokud budeme dobří, budou i naše budoucí dny dobré. Přeji nám všem požehnaný rok 2023,“ uzavřel.

Večer k národu promluví ještě premiér Petr Fiala (ODS). Také jeho proslov nabídnou Novinky od 20. hodiny živě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Petr Fiala

Zemanův projev

Tradiční vánoční poselství – tentokrát poslední – přednesl již 26. prosince prezident Miloš Zeman. Věnoval se v něm především bilanci vlastní politické kariéry završené desetiletým působením ve funkci.

Při rekapitulaci své politické dráhy řekl, že jako prezident se hlavně snažil hájit české národní zájmy.

V projevu zmínil ale například i ruskou invazi na Ukrajinu, aktuální inflaci či energetickou krizi. Konkrétně Ruskou invazi na Ukrajinu označil za nejvýznamnější událost končícího roku.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman

Sbohem a šáteček, ukončil Zeman své poslední vánoční poselství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám