Hlavní obsah

ČSSD doplatila na nevýrazného lídra i odstavení Staňka, řekl Zeman

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý vystoupil s projevem na Žofínském fóru s tématem Národní zájem České republiky. V rámci dotazů okomentoval proběhlé volby do Evropského parlamentu a vrátil se k neúspěchu ČSSD, kterou volil.

Záznam: Miloš Zeman na Žofínském fóruVideo: ČTK

 
Článek

„Evropská unie je víceméně demokratická, to musím uznat,” uvedl prezident, který opět zopakoval vizi s reformou EU, která upozadí Evropskou komisi před Evropskou radou tvořenou premiéry a prezidenty.

Zeman v souvislosti s českým národním zájmem hovořil o nesdílené suverenitě i o ekonomických zájmech jako je plynovod Nordstream 2, rozvoj 5G sítí i omezování ekonomických sankcí, které nepovažuje za smysluplné.

V komentáři k eurovolbám se podivil se mimo jiné tomu, že „organizátoři“ umožnili kandidaturu hnutí ANO, vytrollíme europarlament, které mohlo svým názvem některé voliče zmást.

Ke zvolení Ivana Davida a Hynka Blaška, kteří se stali europoslanci za SPD, uvedl, že představují „to lepší, co v této straně je“ a nemohou být označováni za extremisty.

Lidoveckého lídra Pavla Svobodu, který na rozdíl od kandidátů na dalších dvou místech nebyl zvolen, označil za „nudaře“ a dodal, že tento neologismus si osvojil stejně jako před časem termín „hater”.

Poc není Ploc

Prezident přiznal, že při volbě ČSSD dal preferenční hlas Olze Sehnalové. Jedničku kandidátky Pavla Poce popsal jako nevýrazného a zaměnitelného se skokanem na lyžích a někdejším poslancem ČSSD Pavlem Plocem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil na Žofínském fóru

Právě nevýraznost Poce a záměr odstavit ministra kultury Antonína Staňka se podle prezidenta mohla podepsat pod neúspěchem ČSSD. K budoucnosti Staňka ve vládě se nevyjádřil s tím, že nejprve hodlá jednat se samotným ministrem, který se rozhodl rezignovat.

Loňská kritika novinářů

Prezident na Žofínském fóru vystupuje opakovaně. Loni v květnu na akci věnované občanské zodpovědnosti hovořil o mediokracii (vláda médií, pozn. red.) a kritizoval novináře, respektive politické i sportovní komentátory.

Zeman má za idioty už i sportovní komentátoryVideo: ČTK, .

V minulosti Zeman hovořil na Žofíně například o národní suverenitě. K jejímu dosažení doporučil „mít kuráž, mít koule a mít kabelku”. [celá zpráva]

Právě kabelkou bouchala podle něj někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová do stolu při vyjednávání o podmínkách pro svou zemi. „Takže koule především, kuráž na druhém místě, a pokud za nás bude vyjednávat žena – u pánů by to působilo asi poněkud nepatřičně – ať si s sebou vezme tu kabelku,” uvedl tehdy prezident.

Dříve na Žofínském fóru pro změnu vyzval ke stíhání finančníka Zdeňka Bakaly, proti němuž se vymezuje opakovaně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám