Hlavní obsah

Vyšší příspěvek na péči ministerstvo odpískalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení příspěvku na péči plánované ministerstvem práce a sociálních věcí zůstane prozatím v říši snů. Příspěvek se nezmění ani letos, ani od Nového roku. Resort novelu zákona o sociálních službách stáhl kvůli množství připomínek. K záměru se ale chce vrátit.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Poslanec KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Příspěvek pro zdravotně hendikepované tak v prvním, nejlehčím stupni zůstane na 880 korunách měsíčně. V plánu přitom bylo navýšení na dva tisíce.

„Proběhlo meziresortní připomínkové řízení. Uplatněné připomínky a jejich následné vypořádání však zcela změnily koncept materiálu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Podle něj se sešly nejen požadavky na to, aby změna neměla dopad na státní rozpočet, ale v mnoha případech byly připomínky zcela protichůdné. Zásadní poznámky vznesly ministerstvo financí, školství a zdravotnictví.

„Vzhledem k těmto skutečnostem a po vyhodnocení situace není z našeho pohledu možné v zahájeném legislativním procesu dále pokračovat,“ shrnul Augusta. „Tak dlouho tu novelu připomínkovali, až ji přenosili,“ zhodnotil výsledek Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením.

Měsíční výše příspěvku
do 18 let od 18 let
I. stupeň (lehká závislost)3300 Kč880 Kč
II. stupeň (středně těžká závislost) 6600 Kč4400 Kč
III. stupeň (těžká závislost)13 900 Kč12 800 Kč
IV. stupeň (úplná závislost) 19 200 Kč19 200 Kč
Zdroj: ministerstvo práce a sociálních věc

Novela přitom obsahovala i řadu dalších změn. Mimo jiné zavedení valorizačního schématu, podle něhož se měl příspěvek na péči ve všech stupních zvyšovat tehdy, když rostou důchody. A to stejnou měrou jako procentní výměra penzí.

Návrh rovněž rozšiřoval okruh osob, které mohou být namísto hendikepovaného příjemcem příspěvku, a to o příbuzné bydlící jinde, ale oprávněné k zastupování, nebo o další osoby sdílející domácnost.

Jurečka: Zrevidujeme dávky, uvidíme líp na účty

Domácí

Záměr zcela nevzdali

Augusta ale slibuje, že úřad navýšení příspěvku nevzdává. V souladu s legislativním plánem vlády na příští rok chce předložit další novelu. Ta má přinést komplexní úpravu některých oblastí sociálních služeb.

„Cílíme například na posílení sociální práce na obcích s rozšířenou působností v rámci výkonu přenesené působnosti, plánování a síťování sociálních služeb nebo jejich financování,“ uvedl.

Nově se podle něj analyzují i varianty zvýšení částek příspěvku na péči pro různé stupně závislosti. „Úpravu lze odhadnout na první pololetí příštího roku,“ míní Augusta.

„Doufáme, že bude připraven individualizovaný systém, který doručí asistenci všem lidem, především těm nejhůře postiženým,“ doplnil Erik Čipera z obecně prospěšné společnosti Asistence, která pečuje především o těžce zdravotně postižené.

Žádost o rodičovský příspěvek lze podat přes web jednodušeji

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám