Hlavní obsah

Vysokoškolská kolej v Troji zpřísní kontroly

– Praha

Kvůli ubytování uprchlíků v Troji zpřísní nedaleká kolej 17. listopadu Univerzity Karlovy kontroly vstupu. Nově se tam dostanou pouze ubytovaní se studentským průkazem ISIC. Na situaci bude zřejmě dohlížet bezpečnostní agentura, ubytovaní byli vyzváni k tomu, aby si zamykali ve dne i v noci pokoje.

V Praze vyrostlo stanové městečko pro ukrajinské uprchlíkyVideo: Novinky

 
Článek

„Osobně mi nevadí, že tu budou Romové, hlavně že budou mít kde spát a nebude to na zemi na nádraží. Jde spíš o otázku bezpečnosti. Najednou tu bude 150 cizích lidí, kteří se budou volně pohybovat po okolí, a je úplně jedno, jakého jsou etnika,“ řekla Právu studentka Barbora, která na kolejích bydlí.

Bezpečnost v okolí kolejí řeší studenti dlouhodobě. V oblasti Povltavské, Pelc-Tyrolky a Kuchyňky ubytovaní zažili již několik incidentů.

FOTO: Stanové městečko pro uprchlíky v pražské Troji

Stalo se

„Pravidelně se tu pohybují úchylové, na začátku roku tu v okolí někdo přepadl s nožem jednoho kluka, co bydlí na kolejích. Bezpečnost ze strany kolejí se měla řešit už dávno. Jinde je standard, že se na ně bez ISICu nedostanete,“ upozorňuje Barbora.

Podle studenta Jiřího je dobře, že bude vstup na koleje víc hlídaný. „Je dobře, že se něco takového zavedlo. Nemilá mi přišla formulace nových opatření na facebooku, kdy situace působí jako ryzí reakce na nově budované romské stanové městečko,“ podotkl pro Právo Jiří.

V pražské Troji roste stanové městečko pro uprchlíky

Domácí

„Bezpečnost se měla zvýšit už v době výstavby Fakulty humanitních studií, a ne až teď. Vedení si tím dělá akorát špatné jméno a zlou krev v místech, kde je to zbytečné a v dnešní době citlivé,“ míní Jiří. Ten na koleji před novou budovou FHS bydlí od začátku letošního akademického roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ve stanech jsou lůžka pro 150 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám