Hlavní obsah

V pražské Troji roste stanové městečko pro uprchlíky

• Aktualizováno

Dočasné přístřeší se zázemím pro ukrajinské uprchlíky vznikne v pražské Troji. Kapacita bude 150 osob. Hasiči dostali pokyn ke stavbě stanového městečka od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), stavět začali ve středu večer, hotovo by mělo být ve čtvrtek ráno. Městečko by mohlo pomoci při řešení problému romských uprchlíků, kteří zůstávají na nádraží.

Hlavní nádraží v Praze se změnilo v ubytovnu pro romské uprchlíky z UkrajinyVideo: Novinky

 
Článek

Městečko bude na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem. Na místě byla večer hasičská technika a okolo 21:00 již stály první dva stany.

Jsou na místě, kde v minulosti magistrát vybudoval stanové městečko pro lidi bez domova, kteří byli v karanténě kvůli covidu.

„Použili jsme takzvané vojenské stany. V těch budou provizorní lehátka, lidé tedy nebudou spát na zemi, ale na skládacích postelích. Bude to zhruba deset vojenských stanů. Každý má rozměr asi šest krát devět metrů. Bude tady ještě další zázemí, to znamená sociální zařízení, sprchy, toalety, a to vše dimenzované pro 150 osob. A budou tady ještě stany pro možnost si něco uvařit a pro výdej jídla," přiblížil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražští hasiči začali v Troji stavět stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky

Důvodem vzniku městečka je nedostatečná kapacita ubytovacích míst v Praze. Kromě stanového městečka je ve hře ještě zřízení přístřeší pro uprchlíky v karlínských kasárnách.

Do řešení situace se zapojí i neziskové organizace, napsal během středy na Twitteru Rakušan. Připomněl také jednání s Maďarskem, protože část romských uprchlíků z Ukrajiny má i maďarský pas, a tudíž na ně Česko nepohlíží jako na ostatní prchající Ukrajince.

Pro uprchlíky z hlavního nádraží vznikne stanové městečko. Není to trvalé ubytování, uvedl Rakušan

Domácí

„Hasiči dnes dostali pokyn ke stavbě stanového městečka v Troji od pana ministra Rakušana. Už ale teď víme, že toto řešení nebude dostatečné. Řeší problém pouze 150 osob. Toto musí řešit vláda, potažmo premiér (Petr) Fiala. Azylová a migrační politika je v této bezprecedentní situaci zcela na nich. Od počátku považujeme stavbu stanového městečka za nejkrajnější řešení a snažíme se situaci řešit jinými vhodnějšími prostředky,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Foto: ČTK, ČTK

Louka v pražské Troji, kde má vzniknout dočasné přístřeší se zázemím pro ukrajinské uprchlíky

Městečko by mělo být hotové do čtvrtečního rána. Hasiči jej následně předají Správě uprchlických zařízení, která by ho měla provozovat.

Kde přesně by tábor měl vyrůst, nechtěli odpoledne hasiči upřesnit. Kavka tehdy na dotaz Novinek uvedl, že si pražský magistrát nepřeje do dokončení výstavby a předání spravujícím organizacím přesnou lokaci zveřejňovat.

Rakušan: Situace je neudržitelná

O problému s uprchlíky mluvil ministr Rakušan ve středu i ve Sněmovně. „Situace je neudržitelná. Nemůžeme si dovolit nechat spát děti někde na podlaze na nástupišti. Je to nebezpečné, neetické, nehumánní. V té chvíli je úplně jedno, jestli ti lidé mají nárok na dočasnou ochranu v České republice, nebo nemají,“ prohlásil.

Dočasné ubytování bude zabezpečovat Správa uprchlických zařízení s hlavním městem. Pomáhat bude romská nezisková organizace Romodrom a pomoc nabízejí i další.

„My jako stát budeme garantovat jídlo, sociální a hygienické zázemí, tedy dostatek toalet, přenosné koupelny a podobně,“ uvedl vicepremiér. Na krajské úrovni se podle něj nepodařilo vyprodukovat dostatečné množství volných kapacit.

FOTO: Romští uprchlíci na pražském hlavním nádraží

Stalo se

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí.

V sále Fantovy budovy na nádraží je 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny. Magistrát proto požádal státní Správu uprchlických zařízení o pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám