Hlavní obsah

Výsledky kontrol NKÚ povedou ke změnám zákonů, řekl Topolánek

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek oznámil, že výsledky kontrol státních institucí, které Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) provedl v loňském roce, povedou v některých případech ke změnám stávající legislativy. Topolánek to řekl na společné tiskové konferenci s prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Františem Dohnalem.

Článek

Jako příklady, které by měly podnítit změnu zákonů, Topolánek uvedl zkušenosti s dostavbou Justičního areálu v Brně nebo úprava zániku nevládních organizací, které čerpají státní dotace.

Topolánek se také vyslovil pro to, aby Nejvyšší kontrolní úřad získal v budoucnosti větší pravomoce, které by mu umožnily například kontrolovat činnost obecních samospráv. 

NKÚ loni zkontroloval peníze a majetek státu v objemu téměř 158 miliard korun. Kromě toho podnikl řadu finančních auditů a dalších kontrol. Stejně jako v předchozích letech našel v hospodaření státních institucí nedostatky.

Jednou z posledních medializovaných kontrol NKÚ bylo šetření příprav na letošní mistrovství světa v klasickém lyžování, které se na přelomu února a března uskutečnilo v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám