Hlavní obsah

Vyšetřovací komise k policii už potřetí vyslechla Komárka

Novinky, zpe, bja
Praha
Aktualizováno

Už potřetí předstoupil před sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie bývalý šéf ostravské expozitury protimafiánského útvaru Jiří Komárek. Pokračoval ve své úvodní řeči, která dohromady trvala přes devět hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

„Výslech pana Komárka byl ukončen. Dokončil svoji úvodní část, padly dotazy,” řekl předseda komise Pavel Blažek (ODS) na tiskové konferenci. Komárek před novináře s Blažkem nepřišel. Šéf komise řekl, že Komárek chce média informovat sám.

Schůze trvala překvapivě něco málo přes hodinu. Vystoupení Komárka byla totiž při předchozích dvou výsleších dlouhá, jeho úvodní proslov měl dohromady devět hodin.

Ve hře je předvolání Sobotky

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) na úterní schůzi navrhl, aby byl k výslechu pozván premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh pak musí odsouhlasit většina členů komise, hlasovat by o něm měli příští čtvrtek.

„Funguje to tak, že když je nějaký návrh na předvolání, musí být odůvodněno, jaký to má vztah k našemu vyšetřování. Pokud to odůvodněno bude, budu klidně pro. Ale pokud to bude jenom proto, že byla porušena nějaká koaliční smlouva, tak to ať si koalice řeší na nějakém svém koaličním dýchánku. To nám nepřísluší řešit,“ komentoval Blažek.

Komise zasedala už v pondělí. Vyslechla bývalého ministra vnitra Martina Pecinu, šéfa spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a bývalého šéfa olomoucké expozitury Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáše Úličného. [celá zpráva]

Poslanci mají za úkol do ledna zjistit, co předcházelo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám