Hlavní obsah

Výrobci lihovin chtějí spotřební daň i na denaturovaný líh

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Vizovice

Předseda Unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček chce, aby vláda zašla ještě dále v boji proti pančovanému alkoholu. V Otázkách Václava Moravce v neděli uvedl, že by měla být spotřební daň uvalena nejen na metylalkohol, ale i na denaturovaný líh. Z něho se totiž získává etylalkohol do levných lihovin, když se z něj zbaví příměsi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek a viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček.

Článek

Dvořáček řekl, že by daň na denaturovaný líh mohla být i nulová. Chce ale, aby byly metylalkohol i denaturovaný líh ve stejném režimu jako potravinářský. Měly by být pod kontrolou celní správy.

Premiér Petr Nečas (ODS) už během pracovního týdne uvedl, že zvažuje zavedení spotřební daně na metylalkohol. V neděli ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl v diskusním pořadu ČT, že by se tomu nebránil.

„Otázka o zdanění metanolu je legitimní, jen čekám, až mi ministerstvo průmyslu a obchodu řekne, kde všude se používá, abychom někde neučinili nějaké výrobky nekonkurenceschopné. Uvalíme-li daň, stane se metylalkohol předmětem celní správy,“ řekl Kalousek.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka opět zkritizoval Topolánkovu vládu, že za ní byl z nového trestního zákoníku vypuštěn trestný čin nedovolené výroby lihovin. Přál by si, aby se opět stala trestným činem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám