Hlavní obsah

Výpověď exdiplomata Druláka z ministerského ústavu je neplatná, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpověď bývalému diplomatovi a seniornímu výzkumníkovi Petru Drulákovi z Ústavu mezinárodních vztahů je neplatná. Rozhodl o tom ve středu odvolací pražský městský soud. Drulák, který na sebe opakovaně upozornil výroky, jež nahrávají ruské propagandě, byl z ústavu v rámci organizačních změn propuštěn vloni pro nadbytečnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Politolog Petr Drulák

Článek

„ÚMV si je vědom rozhodnutí odvolacího soudu, nicméně stále trváme na tom, že organizační změna byla zcela nutná pro snížení výdajů a stabilizaci rozpočtu,“ komentoval verdikt na svém webu ústav.

„I přes organizační změnu a další úsporná opatření bohužel ÚMV hospodaří s mírnou ztrátou, kterou kryje z rezervního fondu. Považujeme za důležité zdůraznit, že rozhodnutí soudu není založeno na prof. Drulákem namítané účelovosti jednání ÚMV,“ dodal ústav.

O dalším postupu ústav rozhodne až po obdržení písemného rozsudku. Zřizovatelem ústavu je ministerstvo zahraničí.

Odpudivý a nepřijatelný rasismus, reagují politici na slova senátorky Zwyrtek Hamplové

Domácí

Drulákovo místo bylo zrušeno vloni v lednu v rámci reorganizace, a to kvůli úsporám. Předtím Drulák obdržel od ředitele ÚMV Ondřeje Ditrycha dva vytýkací dopisy kvůli svým výrokům, jimiž šířil „konspirační narativy“.

Například o vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem hovořil v médiích jako o „fantasmagorii“, podobně jako ruská propaganda obviňoval z pokračování války Západ, který Ukrajině dodává zbraně, a požadoval ukončení dodávek. Nutno však připomenout, že za agresora označil režim Vladimira Putina.

Drulák se proti výpovědi společně se svou advokátkou, senátorkou Janou Zwyrtek Hamplovou, jež patří k osobnostem české dezinformačním scény, bránil soudní cestou.

Exdiplomat odmítal, že by měl přijít o místo kvůli úsporám, ale dával to do souvislosti se svými veřejně prezentovanými názory, které se mnohdy rozcházejí s oficiální českou zahraniční politikou.

Zaměstnavatel bude muset vzít pana profesora zpět a vyplatit mu zpátky mzdu za celé období
Drulákova advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Obvodní soud pro Prahu 1 se v říjnu loňského roku postavil na jeho stranu s tím, že výpověď je neplatná. To nyní potvrdil i pražský městský soud, ke kterému se spor dostal po odvolání ústavu proti prvoinstančnímu rozsudku.

„Výpověď, která byla panu profesoru Drulákovi dána, je neplatná a doručením rozsudku to bude účinné. Zaměstnavatel bude muset vzít pana profesora zpět a vyplatit mu zpátky mzdu za celé období,“ komentovala pro Parlamentní listy Drulákova advokátka Zwyrtek Hamplová.

„Pro pana profesora je to určitě velké nejenom právní, ale i morální vítězství. Městský soud se ztotožnil s tím, co řekl soud prvního stupně, že výpověď byla dána právně zcela nesprávně, že nebyla žádná příčinná souvislost mezi změnami, které chtěl ústav provést, a tím, že si vybral zrovna pana profesora, kterému dal výpověď,“ dodala.

Drulák během své kariéry působil například mezi lety 2017 a 2019 jako velvyslanec ve Francii, byl prvním náměstkem ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) či v letech 2004 až 2013 řídil výše zmíněný ministerský ústav, ze kterého vloni dostal výpověď. Přednáší také na Západočeské univerzitě v Plzni.

Protivládního protestu v Praze se zúčastnily tisíce lidí, zazněly i výroky proti Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám