Hlavní obsah

Protivládního protestu v Praze se zúčastnily tisíce lidí, zazněly i výroky proti Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu odpoledne sešlo několik tisíc odpůrců vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Na akci pořádané spolkem Česko proti bídě a stranou PRO chtějí dát kabinetu pomyslnou výpověď. Akce navazuje na loňské demonstrace, na nichž se sešly tisíce lidí. Po 15. hodině policie podle zpravodaje Novinek musela řešit několik konfliktů. Zhruba v půl páté zazněla státní hymna a lidé se z Václavského náměstí odcházeli pryč. Novinky událost sledovaly živě.

Živě: Demonstrace „Za Českou republiku“Video: Novinky, ČTK

 
Článek

Demonstranti v sobotu odpoledne zaplnili horní čtvrtinu Václavského náměstí. Podle organizátorů zvolená vláda ignoruje potřeby občanů, omezuje svobodu slova a vytváří bezpečnostní rizika. „Jsme silní, odhodlaní a společně dokážeme překonat jakoukoliv překážku,“ tvrdí organizátoři.

Během demonstrace vznikaly konflikty, zasahovala policie a antikonfliktní tým.Video: Aktu.cz

Na demonstraci opakovaně vystoupil předseda strany PRO Jindřich Rajchl, poslanci SPD Jaroslav Foldyna a Jiří Kobza. Po 16. hodině se na pódiu objevila i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Rajchl na pódiu kritizoval mimo jiné prezidenta Petra Pavla, kterého označil za „ostudu země“ a za „politickou marionetu“. „Nebudeme poklonkovat Bruselu a Washingtonu,“ řekl ve vystoupení. Odmítl také přijetí společné evropské měny, klimatickou politiku Evropské unie, systém emisních povolenek a chystaný zákaz spalovacích motorů.

Tvrdě se obořil i na Ukrajince. „Nadále odmítáme, aby tady pokračoval stav dočasné ochrany pro ukrajinské běžence. Pojďme si nalít čistého vína, drtivá většina z nich neprchá před válkou, jsou to ekonomičtí migranti, kteří využívají toho, že je jim tady lépe,“ křičel Rajchl do mikrofonu.

Válka na Ukrajině je podle něj vedená jen proto, aby Evropu odtrhla od ruských surovin a napojila ji na americké. „Jestli chceme levný plyn, pojďme ho nakoupit od Gazpromu. Je to nejlepší varianta, která tady je a my se to nebojíme říct,“ zvolal. „Protiruské sankce nefungují, je to absolutní nesmysl,“ dodal s tím, že opovrhuje lidmi, kteří nosí ukrajinské vlajky.

Organizátoři avizovali, že jejich cílem je zaplnit Václavské náměstí. Kvůli tomu organizovali i svozy z řady měst po celé republice.

Ohledně konkrétních návrhů se návštěvník webových stránek akce kromě obecného požadavku na změnu příliš nedozví. Naopak je opakovaně žádán o finanční příspěvek.

Po loňské březnové demonstraci se část účastníků pokusila násilím dostat do budovy Národního muzea a sundat z ní ukrajinskou vlajku. Zakročit tehdy musela policie.

Zazněl předtočený proslov Zemana

V rámci demonstrace na pódiu vystoupil někdejší hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, bývalý místopředseda ČSSD, který nově působí v hnutí PRO Jindřicha Rajchla. Shromáždění lidí sdělil, že je rád, že je dezolát.

Demonstranty pozdravil i Miloš Zeman. Já jsem také dezolát, přiznal se Hašek

Domácí

Demonstrantům bylo poté puštěno video z Vánoc, na kterém Miloš Zeman už jako bývalý prezident hovořil o problémech, které podle něj trápí Českou republiku.

Po 15. hodině musela řešit policie několik konfliktů, které mezi demonstranty a jejich okolím vznikly. Na videu je vidět zejména muž s ukrajinskými symboly, s čímž účastníci demonstrace nebyli spokojeni.

Foto: Aktu.cz

Policie musela řešit několik konfliktů.

Foto: Aktu.cz

Na Václavském náměstí se sešly tisíce demonstrantů.

K dalším vystupujícím patřili někdejší sociálnědemokratický premiér, nyní předseda neparlamentní strany Česká suverenita sociální demokracie Jiří Paroubek a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska. Zaznívala vystoupení proti válce na Ukrajině a proti údajnému zatahování Česka do ní.

Demonstranti se pokusili vniknout do Národního muzea, 18 lidí skončilo v poutech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám