Hlavní obsah

Vyplavení v Raspenavě zůstali sami, pomáhali jen kolegové a sousedé

Právo, sil
Raspenava
Aktualizováno

Voda v obci Raspenava na Frýdlantsku postupně opadla a odkryla místním škody, které po ničivém živlu zůstaly. Slunce, které zalilo zničené silnice, pobořené domy a další trosky zbyvších z domácností, umocňovalo v místních pocit opuštěnosti.

Článek

Jak se shodují, o pomoci zatím nemůže být řeč. „Jediný, kdo přišel na pomoc, byli hasiči. Přivezli balenou vodu. To je všechno. Dneska sem ale dorazili kolegové z práce, aby nám pomáhali s odklízením trosek,“ svěřil se Právu jeden z obyvatel domu v Raspenavě Martin Hrdina.

Ačkoli v domě žijí dva dospělí synové s rodiči, přesto pomoc čtyř kolegů z liberecké stavební firmy Interma přišla vhod. „Dostali jsme od zaměstnavatele volno, abychom pomohli tady s tím, co je potřeba. Tohle je ale katastrofa. Viděl jsem v životě hodně, ale něco takové ne,“ kroutil hlavou jeden z brigádníků a kolega Josef Kobosil.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rodina Hrdinů odklízela v pondělí spoušť, kterou voda napáchala.

Rodině během jedné hodiny voda vzala prakticky vše. Z hlavní ulice je vidět přímo do domu. Roh dvougeneračního stavení odplavila voda, a tak se muži snažili železnými podpěrami podepřít alespoň strop.

"Přišli jsme o septik, auta, nábytek. Nejhorší je, že tady s námi byla i 15měsíční dcera, kterou jsme neměli kam dát ani kam evakuovat,“ svěřila se Právu přítelkyně jednoho ze synů Anna Horynová.

V pondělí už byla dívenka v bezpečí u druhé babičky v nedalekém Frýdlantu. „V sobotu to ale nešlo, protože i druhá babička byla evakuovaná,“ doplnil otec dcerky Martin Hrdina.

Jeho bratr Michal mezitím ukazoval, jaké škody voda napáchala na zahradě. „Voda mi sahala až po pás. Jedno auto jsme stačili odklidit, druhé odnesla voda,“ ukazoval druhý ze synů. Jak dlouho budou vše opravovat, nechtěli odhadovat. Hlavní slovo bude mít statik. Potíže s opravou ale mohou mít i kvůli podmáčené zahradě na břehu řeky.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rodina Hrdinů odklízela v pondělí spoušť, kterou voda napáchala.

Podobný obrázek se naskytl také o několik stovek metrů dál. Na silnici zde před prodejnou a provozovnou seděli svorně zaměstnanci i majitel firmy. „Zachraňujeme, co se dá. Voda mi tady odnesla firmu a na druhé straně řeky dům. Přišel jsem během hodiny o všechno,“ smutně konstatoval majitel firmy na opravy vody, topení a plynu Milan Drahoš.

Nefungoval žádný výstražný systém. Najednou přišla voda a teprve když začala opadat, sousedi mezi sebou se pídili po tom, kdo co potřebuje.
obyvatel obce

Jakkoli by teď mohla mít jeho firma hodně práce, které se v okolí nabízí, bude mu chybět jak technika, tak i materiál. „Jenom v materiálu ve skladu mi voda odnesla tři milióny korun. Zrovna jsem měnil pojistky. Staré už neplatí a nové byly před podepsáním,“ podotkl odevzdaně. Také on neměl pocit, že by do Raspenavy proudila pomoc. „Byli tady hasiči, to je ale všechno,“ dodal Drahoš.

Další z obyvatel Raspenavy Miroslav Hojný si Právu postěžoval, že lidé nebyli před povodní vůbec varováni. „Nefungoval žádný výstražný systém. Najednou přišla voda a teprve, když začala opadat, sousedi mezi sebou se pídili po tom, kdo co potřebuje. Pomoc k nám začala proudit až v pondělí,“ posteskl si Hojný.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rodina Hrdinů odklízela v pondělí spoušť, kterou voda napáchala.

Pomoc začala proudit až s odstupem

Dojem, který lidé mají, je podle starosty Pavla Lžičaře (nez.) do jisté míry oprávněný. „Pomoc sem začala proudit až v neděli odpoledne, dneska se to rozjíždí. Bohužel kvůli povodni jsou zasaženi i lidé, kteří neměli nikdy s vodou nic společného, protože v celé obci voda neteče,“ konstatoval Lžičař.

I jemu voda vyplavila dům. Problematická je také rozloha obce, která se prakticky táhne pouze podél řeky Smědé.

„Není snadné obejít všechny domy, protože jde prakticky o devět kilometrů trasy po obou stranách řeky,“ vysvětlil Lžičař. Přesto se ale podle něho podařilo v pondělí do obce dostat armádní vozidlo se sprchou. Ta je ale bohužel pouze jedna. Lidem už začali hasiči a vojáci také rozvážet balenou pitnou vodu.

„Do jedné z částí nám už přijely i cisterny s vodou,“ dodal v pondělí odpoledne Lžičař.

Reklama

Výběr článků

Načítám