Hlavní obsah

Výhrůžky Babišovi odsoudili Pavel i Fiala. Vyzvali ho ke změně kampaně

– Praha

Premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i prezidentský kandidát Petr Pavel v sobotu odsoudili agresi vůči rodině prezidentského kandidáta a předsedy ANO Andreje Babiše. Vyzývají ale současně Babiše, který se s Pavlem střetne v druhém kole volby, aby změnil styl své kampaně.

Tisková konference Andreje BabišeVideo: ANO@anobudelip

 
Článek

Je potřeba odsoudit výhrůžky násilím, uvedl Fiala na Twitteru. Stejně tak je však podle premiéra třeba odsoudit lži v kampani.

Babiš v sobotu po poledni oznámil, že obdržel dopis s nábojem a urážlivým vzkazem, určený jeho manželce Monice. Případ vyšetřuje policie. Babiš vzkaz považuje za zastrašování prezidentského kandidáta a kritizoval vládu a Pavla, že mlčí k útokům na voliče stran s jiným názorem.

„Je potřeba jednoznačně odsoudit jakékoliv násilí, ať už přímé, či ve formě výhrůžek. Takové věci nemají v České republice místo. Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí,“ napsal premiér a předseda ODS Fiala na Twitteru a Facebooku.

Odsoudit lži a nespravedlivé osobní útoky

Zároveň je ale podle Fialy potřeba odsoudit lži, manipulace a nespravedlivé osobní útoky objevující se v souvislosti s nynější prezidentskou volební kampaní. Nepřímo obvinil Babiše, aniž ho jmenoval, že sám rozděluje společnost a rozdmýchává vášně. „Myslím, že je zřejmé, že tyto metody vnáší systematicky do politického souboje právě jeden ze současných prezidentských kandidátů. Nelze se na jednu stranu tvářit ublíženě, a na stranu druhou šířit lži, strach a nenávist,“ uvedl premiér.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru uvedl, že odsuzuje jakoukoli agresi. Ujistil současně, že policie se bude výhrůžkou zabývat stejně vážně jako výhrůžkou vůči komukoli jinému. „Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Babiš pro to může hodně udělat. Třeba tím, že změní styl své kampaně,“ uvedl Rakušan. „Andrej Babiš se tímto nepřímým obviněním dopouští toho, co mu vytýkám dlouho: rozděluje společnost, vyvolává strach a nenávist,“ dodal ministr vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Petr Pavel

Projev nenávisti a výhrůžky vůči Babišovi i jeho rodině odsoudil také Babišův protikandidát v prezidentských volbách Pavel. „Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou Andrej Babiš vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň,“ dodal Pavel.

Babiš záhy po vyhlášení výsledků prvního kola voleb po Česku nechal vylepit plakáty s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš“, za které je kritizován. Kritici mu vyčítali, že voliče straší a že urazil vojáky. Babiš přiznal, že se text nepovedl. Již dříve slíbil, že text změní. Na billboardech se již objevily nové plakáty, které uvádějí, že „Generál nevěří v mír“ s dovětkem „Volte mír. Volte Babiše“. Pavel používá například billboard se svou fotografií a textem „Vést zkušeně a klidně v těžkých časech“.

ANO vyjelo s novým billboardem: Generál nevěří v mír

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám