Hlavní obsah

Přišel nám domů dopis s ostrým nábojem, adresovaný mé ženě, tvrdí Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentskému kandidátovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi podle jeho slov přišel domů v obálce ostrý náboj. Dopis byl adresován jeho ženě Monice. Babiš to považuje za zastrašování, které do svobodné společnosti nepatří. Současně vyzval voliče, aby se k sobě chovali s úctou a nevyhrožovali si.

Tisková konference Andreje BabišeVideo: ANO@anobudelip

 

Reklama

Článek

„Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti světa. Okamžitě jsem kontaktoval policii ČR, která věc vyšetřuje a které děkuji za její okamžitou reakci,“ řekl na mimořádném sobotním brífinku Babiš.

Nábojnici neukázal a neumožnil ani novinářům pokládat dotazy. Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová Novinkám potvrdila, že oznámení, společně s dopisem i nábojem, přijali v sobotu v 8:20 a věcí se zabývají.

„Případem se zabýváme a plně se mu věnujeme. Z taktických důvodů nebudeme konkretizovat žádná opatření, která ve věci provádíme,“ uvedla mluvčí. Podle ní zásilka dorazila Babišovi ve čtvrtek, expremiér to ohlásil až v sobotu.

Babiš prostřednictvím svého mluvčího Vladimíra Vořechovského na dotaz Novinek, proč oznámení přišlo až nyní, uvedl, že dotčený dopis obdržel až v sobotu, když mu ho ochranka společně s další poštou donesla. Od čtvrtka se totiž Babiš doma příliš nenacházel, protože v rámci předvolební kampaně jezdil po republice, byl v Benešově, ale také Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Děčíně.

„Vnímám to jako výhrůžku své rodině, tomu nejcennějšímu, co na světě mám. Moje rodina má strach o život. Je hrozné, co se v naší zemi v posledních měsících děje, jak se naše atmosféra na sociálních sítích i v ulicích vyostřuje a radikalizuje.“ dodal.

Není to první výhrůžka

Není to poprvé, co Babišovi a jeho rodině někdo vyhrožuje smrtí. Například v únoru 2021 tehdejší premiér prohlásil, že mu bylo vyhrožováno v lednu téhož roku. Svou rodinu tehdy poslal kvůli obavám do Dubaje, policie muže, který za výhrůžkou stál, stíhala a Babišův dům střežila. Zkušenost s výhrůžkou smrtí měl například také premiér Mirek Topolánek (ODS), jemuž anonym v roce 2008 napsal, že je pro něj připravená „kulka“.

V pátek Babiš v rámci prezidentské kampaně vyrazil do Liberce, Jablonce nad Nisou a Děčína. Doprovodila ho jeho žena Monika. Na všech místech na ně kromě příznivců čekali také odpůrci. „Na vlastní kůži si v Jablonci zažila, jak nás dav urážel a málem umačkal. V Benešově dokonce chtěli zastavit auto a vrhali se nám na kapotu,“ připomněl Babiš.

Současně vyzval vládu i svého prezidentského protikandidáta Petra Pavla, kterého označuje za vládního kandidáta, aby apelovali na své voliče a příznivce, aby „nenapadali občany, kteří vyjadřují jiný názor“.

„Téměř dva miliony hlasů, které jsem dostal v prvním kole, by podle pana premiéra Petra Fialy (ODS) byly nedemokratické. A dnes nám byl domů doručen ostrý náboj,“ řekl v této souvislosti Babiš, jenž zároveň poděkoval svým voličům, že se chovají slušně.

V minulosti lze však najít řadu incidentů, zejména z Babišova karavanového turné po Česku, kdy jeho příznivci naopak napadali Babišovy odpůrce.

„Prosím, chovejme se k sobě s úctou, nebuďme agresivní, nevyhrožujme si,“ uzavřel své sobotní prohlášení Babiš.

Pavel vyhrožování odsoudil

Generál Petr Pavel, jenž s Babišem svede souboj o prezidentský úřad, na svých sociálních sítích výhrůžku odsoudil. Současně však připomněl, že k rozdělení společnosti a vypjaté atmosféře přispívá sám Babiš svou kampaní, konkrétně třeba billboardy, na nichž straší válkou.

„Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky A. Babišovi a jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampaní, kterou Andrej Babiš vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň,“ uvedl Pavel.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční už v pátek a v sobotu příští týden. Finálový souboj v něm svedou právě Babiš s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem, který těsně zvítězil v prvním kole.

Babiš: Byl jsem vytočený, ale už jsem zase hodný

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám