Hlavní obsah

Výhrůžka

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno neoddiskutovatelné a užitečné kouzlo mají média, televize obzvláště. Když se reportážně začnou zajímat o událost povahy kriminální, a jsou u toho důsledná, těžko mohou ostatní účastníci případu zamést ho pod kovral, či ho aspoň odbýt.

Foto: archiv Traband

V Kroměříži očekávaná pražská skupina Traband.

Článek

Často se taky stane, že reportéři sami takový případ "udělají", když ti povolanější se k tomu jaksi neměli. Není proto divu, že reportér-šťoural si říká o malér.

Reportéru ČT Jiřímu Hynkovi s největší pravděpodobností takový malér klepe na dveře. Podle informací našeho listu byl terčem nebezpečné výhrůžky. Dokonce už byl na jeho fyzické odstranění možná složen milión korun. Podle České televize to tak není. Policie k tomu nic nesděluje. Konzument informací si tedy může vybrat. Každopádně je pravda, že dotyčný novinář točil reportáže o vazbách skupiny kolem soudce Berky na jisté podnikatelské kruhy, ale i na jisté veřejné a státní instituce. Lze si dobře představit, že v jistých mozcích mohl se zrodit zájem mu buď v další práci zabránit, či ho před zraky veřejnosti (především kolegů s podobnými pracovními úmysly) exemplárně potrestat.

Jestli má někdo chuť nad touhle hrozbou mávnout rukou a přičíst ji na účet okurkové sezóny, pak připomínám, že Hynek se v ohrožení života ocitl už loni v říjnu kvůli jiné reportáži. Nakonec za přípravu vraždy jiné novinářky dostal jeden pán loni v červnu u soudu osm let a loni v lednu byl přepaden a vážně zraněn šéfredaktor jednoho týdeníku. Ostatně v Rusku už bylo od nástupu Putina zavražděno 14 novinářů. Příliš statečných či příliš všetečných, vyberte si. Byl by div, kdyby se v Česku konečně někdo neinspiroval.

I kdyby se ale ukázalo, že vraždu novináře nikdo nepřipravuje, že to byla jen výhrůžka a zastrašovací akce, nebezpečí není o nic menší. Zastrašovat lze nejen novináře pracující na podobných kauzách, zastrašit lze svědky očekávané u soudů, znepokojivý signál se tak dá poslat i těm v talárech.

Z reportáží zasahujících nejen podivné podnikání, ale i vyšší patra justice a politiky bývají prostě někteří lidé nervózní. Na jednu stranu je to důkaz o velké moci médií. Je to připomínka, jak je důležité, aby byla média nezávislá.

Na straně druhé nezapomínejme, že ten, kdo vyhrožuje novináři smrtí, neútočí jen na lidský život, ale na podstatu demokracie, bez svobodné a nebojácné žurnalistiky nepředstavitelné.

PRÁVO 22. července 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám