Hlavní obsah

Vyhrála Standarta. Kemelovy kresby vynesly pro Ukrajinu 196 300 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel vrací na Hrad vyspravenou standartu, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice Miloše Zemana. Dělá na Hradě pořádek a doufá, že se vrátí také alkohol do skladu v Lánech. Tato kresba karikaturisty deníku Právo Miroslava Kemela se v pondělí vydražila v on-line aukci za nejvyšší částku 14 600 korun. Charitativní dražba vynesla na pomoc Ukrajině 196 300 Kč.

Foto: Miroslav Kemel, Právo

Miroslav Kemel nazval kresbu jednoduše Standarta. Vydražila se za 14 600 Kč

Článek

„Největší souboj se strhl o položku s názvem Standarta, utkalo se o ni deset zájemců. Těší nás, že jsme mohli být součástí takto pěkného charitativního projektu,“ sdělil Právu Vít Kašpar z aukční síně LiveBid, která akci pořádala stejně jako loni za podpory Novinek.

Dražilo se celkem třicet barevných i černobílých kreseb. Většina se vázala k daným aktualitám. Tematicky převažovala válka na Ukrajině, oddychovky se odehrávaly v pekle nebo v lese s oblíbenou zvířecí dvojicí z Kemelových kreslených vtipů.

Právě kresba medvěda, který sežral holubici míru, ale před zajícem se tvářil jako neviňátko, byla favoritem. Skončila nakonec s částkou 12 800 Kč na třetím místě. O druhé místo se podělily dvě položky: Putin s Lavrovem a chytrolínský žáček, který si stojí v matematice za svým „jiným názorem“. Každou si zájemci pořídili za 13 600 Kč.

Výtěžek dostane Člověk v tísni

„Lidé mají rádi dvojici medvěda se zajícem. Zvířata jsou kresebně vděčnější, laskavější a milejší. Lidi to baví víc než stále dokola sledovat tváře politiků,“ komentoval kreslíř i hudebník úspěch zvířecí dvojice. Kresba zajíců hrajících hokej proti medvědovi bodovala loni, když se vydražila za 54 tisíc korun. Celkem se tehdy vybralo 711 900 korun.

„Myslel jsem si, že kreseb s válečnou tematikou budu mít letos méně. První aukce se konala loni, necelý měsíc od začátku války. Teď se tomu tak intenzivně nevěnuju, je víc jiných témat, takže jsem měl z čeho pro aukci vybírat,“ zhodnotil uplynulý rok Miroslav Kemel.

Peníze půjdou na podporu Ukrajiny. „Tentokrát jsem se rozhodl celou částku dát organizaci Člověk v tísni. Mají volnou ruku v tom, jak je použijí. Mají moji důvěru. Odvádí spoustu práce,“ dodal kreslíř, který před lety vyměnil tužku a papír za iPad.

Noví majitelé dostanou Kemelovy výtvory vytištěné na formátu A3 s autorovým podpisem.

Kemelovy vtipy vynesly statisíce pro Ukrajinu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám