Hlavní obsah

Vyhláškou o povinném očkování se Ústavní soud nezabýval, přestala platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) podle očekávání zastavil řízení o návrhu skupiny senátorů na zrušení části vyhlášky, jež nakrátko zavedla povinné očkování některých skupin lidí proti nemoci covid-19. Vyhláška se v mezičase změnila, protože nová vláda Petra Fialy (ODS) přehodnotila přístup k boji s pandemií. V takové situaci neměl soud jinou možnost, než řízení zastavit, aniž se vyjádří k souladu povinnosti očkovat se proti covidu-19 s ústavním pořádkem.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že před skončením řízení před Ústavním soudem pozbyla platnosti všechna návrhem napadená ustanovení, Ústavní soud řízení (...) zastavil,” stojí v usnesení.

Povinné očkování se podle sporného znění vyhlášky, kterou před koncem svého mandátu schválila vláda Andreje Babiše (ANO), mělo od letošního března týkat seniorů a vybraných profesních skupin. Šlo konkrétně o zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky.

Skupina senátorů napadne u Ústavního soudu vyhlášku o povinném očkování vybraných skupin

Domácí

Část senátorů z různých klubů spatřovala ve vyhlášce rozpor s Listinou základních práv a svobod a obávala se odchodu zaměstnanců, kteří se očkovat nechtějí. Návrh senátoři poslali Ústavnímu soudu 31. prosince s žádostí o přednostní projednání. Vyhlášku považovali za nepřiměřenou, vláda podle nich nehledala jiné cesty ochrany společnosti.

Senátoři doufali, že soud rozhodne předtím, než vyhláška vstoupí v účinnost. Nakonec ale ještě dříve zareagovala nová vláda. Na přelomu ledna a února vyšla ve sbírce zákonů upravená vyhláška. Ministerstvo zdravotnictví z ní povinnost očkování proti covidu-19 vyřadilo.

Je rozhodnuto. Očkování povinné nebude

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám