Hlavní obsah

Vydatný déšť z minulého týdne se stále projevuje zvýšenými hladinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně 20 místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem dnešních 05:00.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vzedmutá řeka Jihlava v Kostelci u Jihlavy

Článek

Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne. Prvního, tedy nejnižšího ze tří povodňových stupňů, dosahovaly v pondělí brzy ráno zejména toky v jižní polovině Čech a Moravy. Prvního stupně dosahovalo rovněž Labe v Ústí nad Labem, Litoměřicích a Mělníku a řeka Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku.

V Jihočeském kraji byl první stupeň dosažen alespoň na jednom měřicím profilu na řekách Lužnici, Nežárce, Malši a Moravské Dyji. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratce ve Veverské Bítýšce a Jihlava v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny.

Prvního stupně dosáhla v noci na pondělí také Vltava v pražské Chuchli. Hlavní město se na vzedmutí hladiny připravilo již v neděli, kdy nechalo preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky.

Půl týdne proprší, závěr bude na sluneční brýle

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám