Hlavní obsah

Na východ Česka se ženou velmi silné bouřky, varují meteorologové

Velmi silné bouřky zasáhnou v neděli především Moravu a Slezsko, varují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Provázet je budou přívalové deště, kdy může během velmi krátké doby spadnout 60 litrů na metr čtvereční. Hladiny některých řek a potoků mohou opět vystoupat na některý z povodňových stupňů.

Foto: chmi.cz

Výstraha před bouřkami

Článek

Meteorologové vydali varování především pro kraje Olomoucký (Hranice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šternberk, Uničov, Zábřeh), Zlínský (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezský (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov).

V sobotu a v noci na neděli pršelo s různou intenzitou téměř po celém Česku. Největší srážkové úhrny meteorologové zaznamenali v pásmu od Šumavy přes střední Čechy po pohraniční horské oblasti na severu země. V Bedřichově na Jablonecku spadlo téměř 100 litrů vody na metr čtvereční a v Lobendavě na Děčínsku skoro 95 litrů.

Přívalové deště zvedly na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň hladinu Smědé v Libereckém kraji. Situace na Liberecku se už ale podle meteorologů uklidňuje. Naopak stoupá Otava, která dnes ráno dosáhla nejvyššího povodňového stupně v Rejštejně na Klatovsku. „Další rozvodněné toky, převážně v povodí Berounky, horní Vltavy a v horských oblastech na severovýchodě Čech, budou v průběhu dne ještě kulminovat,“ uvedl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám