Hlavní obsah

Po otravách chystá ministerstvo zákaz cukrovinek s HHC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volný prodej cukrovinek s kanabinoidem HHC chce ministerstvo zdravotnictví (MZd) zakázat. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba hodlá resort přijít s řešením v řádu dní. Zvažuje zákaz formou předběžného opatření či zařazení HHC na seznam návykových látek. Kvůli požití bonbonů s HHC bylo v poslední době hospitalizováno několik dětí.

Foto: Envato Elements

Cukrovinky s HHC chce ministerstvo zakázat

Článek

„Situace je vážná, proto ji chceme řešit co nejrychleji. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní,“ řekl Jakob.

Dodal, že MZd navrhovalo zařazení HHC na seznam zakázaných látek už v červenci loňského roku, vláda s tím ale tehdy nesouhlasila.

Místo toho vznikla novela zákona o návykových látkách, která tyto takzvané psychomodulační látky přímo zakázat nechce, ale umožní jejich regulaci, například zákaz prodeje dětem. Ve Sněmovně je ve druhém čtení.

Další případy otrav HHC na Karlovarsku

Krimi

Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách nebo v pouličních prodejních automatech. Pokud by vláda rozhodla, že je zařadí na seznam návykových látek, byl by jejich prodej nelegální.

Druhá zvažovaná možnost je podle Jakoba takzvané opatření předběžné ochrany.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil podle pondělních Lidových novin uvedl, že by Státní zdravotní ústav měl iniciovat kroky směrem ke Státní zemědělské a potravinářské inspekci, které náleží dohled nad potravinami. Vzniknout by pak měla vyhláška obecné povahy.

Na případy, kdy se lidé látkou přiotrávili, v posledních dnech upozorňují zdravotníci zejména v Karlovarském kraji. Krajská nemocnice již na konci ledna varovala, že těchto otrav přibývá. Tamní záchranná služba o víkendu vyjížděla k sedmi případům intoxikace HHC.

Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese. Případem se zabývá i policie.

Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje koordinátor Vobořil za krajně neetické.

„Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji,“ uvedl v prohlášení před dvěma týdny Vobořil.

Do bytu muže v Protivíně přišli exekutoři. Našli stany s marihuanou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám