Hlavní obsah

Výbor doporučil odvolání Lipovské

• Aktualizováno
Novinky, jas, ber

Volební výbor Sněmovny v úterý doporučil odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Lipovská kandiduje v nadcházejících sněmovních volbách a podle názoru výboru není nezávislá. Konečné slovo bude mít plénum.

Foto: Profimedia.cz

Hana Lipovská

Článek

„Paní Lipovská nedávno oznámila, že bude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Kandiduje jako lídr a patří k nejvýraznějším tvářím Volného bloku. Tím ztratila svoji nezávislost,“ uvedla na výboru poslankyně za TOP 09 Olga Sommerová.

Do ní se vzápětí pustil poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Vyčetl jí, že sama se svými příbuznými natáčí právě pro Českou televizi. „Nahlaste, že jste podjatá. Nemůžete objektivně rozhodovat o České televizi. Že vám není stydno,“ prohlásil.

Lipovská bude kandidovat za Volného blok do Sněmovny

Domácí

Se Sommerovou ale naopak souhlasil poslanec ANO Patrik Nacher. „Dřív jsem se zastával Hany Lipovské. Situace se ale změnila v momentě, kdy je člověk lídrem, definuje téma, reprezentuje subjekt a je zván do médií,“ řekl.

Rada ČT má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Členství v radě je s funkcí poslance neslučitelné a Lipovská by si v případě svého teoretického zvolení musela vybrat, zda napne své síly pro práci ve Sněmovně, nebo zda bude z pozice radní pokračovat v kritice hospodaření České televize.

Podle volebního výboru se s členstvím v radě neslučuje ani její kandidatura, byť Lipovská již dříve oznámila, že v radě nebude hlasovat.

Církev dává od Lipovské ruce pryč

Domácí

Lipovská se rozhodla kandidovat v Pardubickém kraji za Volný blok. Lipovská, kterou do Rady ČT nominovala Česká biskupská konference, tak bude na kandidátní listině hnutí, které před volbami navázalo spolupráci mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Příznivci Volného bloku narušili i úterní zasedání výboru, neboť si odmítli nasadit respirátor. Poslanci se nakonec přesunuli do jiné místnosti a jednání bylo pro veřejnost přístupné on-line přenosem.

Reklama

Výběr článků

Načítám