Hlavní obsah

VV podpoří Hegerovu zdravotnickou reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci Věcí veřejných se ve středu dohodli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) na podpoře první fáze zdravotnické reformy. Po jednání to uvedl zdravotnický expert strany Jiří Štětina.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Štětina konstatoval, že se podařilo ujasnit sporné body, které v minulých dnech koalice řešila.

Úvodní fáze zdravotnické reformy počítá s navýšením spoluúčasti pacientů o pět procent do roku 2014. V návrhu novely jsou další úsporná opatření včetně změn v lékové politice, zrušení poplatku za položku na receptu, zvýšení poplatku za pobyt nemocnici z 60 na sto korun a placení léků do ceny 50 korun pacientem.

Amalgámové plomby budou zdarma

Zdarma by naopak měly zůstat amalgámové plomby, které budou i nadále spadat do položek hrazených ze zdravotního pojištění.

To se pranic nelíbí části zubařů, kteří tvrdí, že na jejich aplikaci prodělávají a avizovali možné vypovězení smluv zdravotním pojišťovnám. [celá zpráva]

I přes odklad chce ministr vše stihnout

Ministr v souvislosti s dojednáváním podpory reformy odsunul vládní debatu o její druhé fázi, tří zákonech o službách. Kabinet o nich měl jednat již ve středu. Heger i nadále počítá s tím, že začnou platit se začátkem příštího roku.

"Zákony jsou hotové a měly by být na vládě do konce června. Dohoda je, že koalice upřednostní kvalitu před rychlostí," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň zpoždění. I tak se prý vše dá včas projednat, třeba na mimořádné schůzi Sněmovny, která by byla ještě před prázdninami.

Normy vymezují práva a povinnosti pacientů i zdravotníků, umělé oplodnění či dojezdové časy záchranek. Heger z nich vyňal úpravu potratů jako konfliktního tématu a chce pro ně samostatný zákon, aby nebrzdily schválení tří reformních norem.

Reklama

Výběr článků

Načítám