Hlavní obsah

Vulgarity v České televizi. Černý a kurátorka se hádali o sochy na budově Máje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadávkami skončil spor mezi sochařem Davidem Černým a kurátorkou umění ve veřejném prostoru Galerie hlavního města Prahy Marií Foltýnovou při jejich páteční debatě v pořadu ČT Události, komentáře. Po vypnutí kamer se navzájem poslali do „pr**le“.

Umělec David Černý a kurátorka Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová v Událostech, komentáříchVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Hádka se týkala kontroverzních Černého soch, dvojice modro-bílých motýlů s trupem stíhaček Spitfire, které mají být za necelé dva měsíce instalovány na fasádu nově zrekonstruovaného pražského obchodního domu Máj, který bude v červnu po několika letech znovu otevřen. Je přitom kulturní památkou, jak upozornila Foltýnová. S kritikou Černého plastik na domě přišli již dříve pražští památkáři. Na ostrou výměnu názorů v České televizi upozornil server iRozhlas.cz.

Sochy mají být podle Černého na fasádě Máje jen dočasně, od památkářů je povolení na jeden rok, uvedl v pořadu sochař. Instalace má podle Institutu plánování a rozvoje Prahy připomínat 75. výročí založení NATO a 25. výročí vstupu Česka do NATO.

„Je to ne úplně vyjasněný koncept, který by tam měl být, a v souvislosti s obchodním domem Máj, který sám o sobě je kulturní památka a je samostatné umělecké architektonické dílo, tak jestli je nutné k němu přidávat ještě další vrstvu,“ pozastavila se Foltýnová nad plány majitele a investora domu, developerské společnosti Amadeus Real, a sochaře Černého.

Na fasádě Máje mají být obří motýli se stíhačkami, milovníkům staré Prahy to vadí

Domácí

Nazval ji soudružkou

Černý na to zareagoval útokem, přičemž zkomolil jméno kurátorky: „Mě by zajímalo, jak soudružka Faltýnková chce kritizovat něco.“

Moderátor ČT Daniel Takáč ho nenechal dokončit větu a okamžitě upozornil, že Foltýnová není členkou KSČM, a tedy „soudružkou“, což ona sama komentovala slovy, že nikdy ve straně nebyla.

„Připomíná mi moji komunistickou učitelku ze základní školy. Já se za to omlouvám,“ uvedl na to Černý, který pak i nadále komolil jméno kurátorky a oslovoval ji Faltýnová. Zároveň odmítl její názory na instalaci.

„Když paní Faltýnová tu sochu ani neviděla, tak jak může kritizovat něco, co zatím ani neexistuje. To je strašně zvláštní,“ podotkl Černý. „Mluvím o záměru,“ reagovala na něj nesouhlasně kurátorka.

Černý se bránil tím, že o všem hovořil s oběma autory stavby Máje. Architekt John Eisler prý řekl, že se mu Černého nápad líbí a že s ním souhlasí. Také druhý z nich, Martin Rajniš, byl údajně nadšen a podle Černého řekl: „Probůh, konečně ten barák bude k něčemu vypadat.“

Foto: Klub Za starou Prahu, Novinky

Trup stíhačky Spitfire s motýlími křídly byl zaznamenán v areálu jedné z pardubických firem.

Oba hosté pořadu se poté přeli o to, proč by měli být motýli právě na obchodním domě Máj. Foltýnová upozornila, že budova ani blízká Národní třída nijak nesouvisí s 25. výročím vstupu ČR do NATO. Černý se zase ohradil, že ještě k projektu nevydal žádné oficiální prohlášení, a ona už prý dělá závěry. „Vy si něco vycucáváte z prstu,“ nebral si servítky sochař, který by rád nejprve ukázal hotové dílo. Pak by si teprve vyslechl reakce.

Kritiku Foltýnové, že by měl ukázat ke schválení instalaci na kulturní památku i její návrh, komentoval slovy, že jde o „soudružský, komunistický způsob komunikace a uvažování“. Kurátorka k tomu uvedla, že umístění čehokoli na kulturní památku musí schvalovat památkový ústav, a to na základě předloženého návrhu.

Důležitý je názor autorů

„Pro mě, bohužel, je váš názor zcela nepodstatný, já se omlouvám. Názor, který mě zajímá, je samozřejmě názor autorů stavby, a ten jsem si předem obešel,“ konstatoval Černý. Podle Foltýnové to v případě kulturní památky „není úplně relevantní“.

Připomněla, že Máj je na velmi rušné křižovatce a upínat tam ještě větší pozornost veřejnosti a turistů není podle ní nutné.

Když pak moderátor debatu ukončil a kamery přestaly zabírat oba aktéry, ruchové mikrofony zachytily, jak Černý řekl cosi nesrozumitelného kurátorce. Z úst Foltýnové zaznělo jednoznačné „jděte do pr**le“. Sochařova odpověď byla okamžitá: „Vy jděte do pr**le!“

Nevole u památkářů

Nevoli k Černého sochám projevili pražští památkáři opakovaně. „Podstatou našeho názoru je, že na Obchodním domě Máj nemá co dělat žádný takový doplněk, byť by sám o sobě byl umělecky fenomenální,“ sdělila minulý týden Novinkám mluvčí pražského pracoviště Národního památkového ústavu Andrea Holasová.

Míní, že Černého plastiky naruší čistou hi-tech formu stavby. „Pokud víme, budou křídla zasahovat osm metrů přes hranu fasády. Nadto bude toto letadlo vyžadovat i vlastní hasicí zařízení, takže další protipožární sprinklery na střechu, které by tam bez něj být nemusely,“ doplnila mluvčí.

Obchodní dům Máj vyrostl v letech 1972 až 1975 podle návrhu architektů Martina Rajniše a Johnyho Eislera na místě zbořeného novogotického Šlikovského paláce. Odráží tehdejší architektonické trendy, zejména takzvané hnutí hi-tech i prvky neofunkcionalismu. Ministerstvo kultury ho za památku prohlásilo v roce 2006. Rekonstrukce začala v roce 2022 a údajně vyšla na zhruba čtyři miliardy korun.

Černého díla budí rozruch

Sochaře Černého mnozí označují za kontroverzního, což on sám i v pátek znovu odmítl. Velkou pozornost však jeho díla vyvolávají. Například sovětský tank na Smíchově, který umělec v roce 1991 přetřel ze zelené barvy na růžovo, nebo klikující červený double-decker, který stál v roce 2012 před Českým domem během olympiády v Londýně.

Kontroverzní byl i obří fialový prostředník na Vltavě vztyčený krátce před sněmovními volbami v říjnu 2013 proti Pražskému hradu, kde by v té době prezidentem Miloš Zeman.

Největší kritiku a u některých i ostrou reakci ale vzbudila Černého velká plastika Entropa, která během prvního českého předsednictví EU v roce 2009 zdobila budovu Rady Evropy v Bruselu. Řada zemí vyobrazených na tomto díle si dokonce oficiálně stěžovala.

Naopak velký úspěch především u turistů má Černého obří pohyblivá mechanická socha „hlava Kafky“, která je umístěna za obchodním domem Quadrio sousedícím s Májem. Busta odhalená v říjnu 2014 vyobrazuje slavného českého spisovatele Franze Kafku.

Oblíbené i na druhou stranu haněné jsou také sochy deseti obřích miminek označených „Babies“, které jako by šplhaly po žižkovské věži a vysílači.

David Černý: Umělecké vysoké školy ovládli komouši, svoje děti bych tam nikdy neposlal

Hlas na poušti

Reklama

Výběr článků

Načítám