Hlavní obsah

Vůle je obrovská. Jednat o vstupu Ukrajiny do EU by se mohlo začít ještě letos, míní Pekarová

– Praha

Je realistické, že by přístupové rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie mohly začít v tomto roce, řekla v úterý novinářům po dvoudenní konferenci předsedů evropských parlamentů v Praze šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Je to podle ní v zájmu obou stran.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Článek

„Jsem v tom velmi optimistická a myslím, že i dnešní jednotlivé příspěvky spíše svědčí o tom, že by to realistické mělo v tomto roce být,“ odpověděla Pekarová Adamová na dotaz, zda je po dvoudenní konferenci realističtější cíl, aby Ukrajina začala přístupové rozhovory ještě letos.

Zároveň upozornila, že to ze závěrů ale nemůže říct s úplnou jednoznačností. Evropská unie i Ukrajina jsou podle ní však připravené. „Vůle je obrovská. Protože si všichni uvědomujeme, že to je ve společném zájmu, nejen v zájmu jedné nebo druhé strany,“ upozornila.

Zástupci ukrajinského parlamentu podle šéfky české Sněmovny na konferenci připravili písemný přehled toho, co udělali pro to, aby splnili požadavky. „Ten přehled dali v brožuře všem z nás. To je střípek do mozaiky, který poukazuje na to, jak významně situaci berou,“ zdůraznila.

Tlačme na EU. Pavel chce, aby jednání s Ukrajinou o vstupu začala do konce roku

Domácí

„Ať se EU rozšiřuje“

Ukrajina se kandidátem na členství stala loni nedlouho po vpádu ruských vojsk do země. Podle předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka se země posunula v plnění sedmi podmínek, které stanovila Evropská komise pro vstup do EU. I Stefančuk už v pondělí prohlásil, že doufá v letošní zahájení přístupových rozhovorů.

Pekarová na tiskové konferenci zároveň ale připomněla, že řada zemí má kandidátský status i více než deset let. Mnohé podle ní upozorňují na to, že se vrší další nové požadavky ve chvíli, kdy už byly splněny všechny předchozí. Je tak podle ní nutné tlačit na evropské instituce, aby se proces zrychloval a EU se rozšiřovala.

„Vůle obyvatel v těchto zemích vydržet tak dlouhý přístupový proces a být stále stejně motivovaní je oslabená. A když motivace slábne, vytváří se vakuum pro různé nepřátelské operace,“ varovala.

Dvoudenní konference v Praze se zúčastnilo 53 delegací ze 40 zemí. Kromě členských zemí EU se dostavili i zástupci kandidátských států a dalších států, které smýšlejí podobně jako země EU. Příští taková konference se uskuteční za rok v Madridu.

Ukrajina dostala od EU dalších 1,5 miliardy eur, další peníze očekává

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám