Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce: Kompetence jsem u Vrbětic nepřekročil

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si není vědom žádného pochybení ani překročení kompetencí při veřejném vystupování v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice. Šéf žalobců to ve čtvrtek uvedl v prohlášení, které Právu poskytl jeho mluvčí Petr Malý. Více se vyjadřovat k věci nechtěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Podle Zemana byl postup při podávání informací běžný jako u jiných kauz. „Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ informoval v prohlášení Zeman.

Za něj se ve čtvrtek podle ČTK postavil i šéf brněnských krajských žalobců Jan Sladký. Ten uvedl, že Zeman informace ke kauze získával legitimním způsobem a při jednáních s ústavními činiteli je využíval vždy na základě předchozích konzultací s dozorovým státním zástupcem i přímo se Sladkým.

Benešová podá kvůli Vrběticím kárnou žalobu na Pavla Zemana

Domácí

Benešová si postěžovala také na to, že Zeman předjímal výsledek živé kauzy, když uvedl, že vrbětická kauza může teoreticky skončit odložením v případě, že se českým orgánům nepodaří vyslechnout ruské agenty, kteří měli vyhodit muniční sklady do vzduchu.

„Není to předjímání“

„Obecné vyjádření o možných závěrech trestního řízení nepovažuji za předjímání,“ reagoval ve svém prohlášení Zeman, podle něhož je navíc Nejvyšší státní zastupitelství činné v případech, kdy je potřeba zajistit mezinárodní justiční spolupráci.

„Upozornit na rizika a nejistý výsledek takové justiční spolupráce s Ruskou federací nepovažuji za překročení svých pravomocí,“ dodal Zeman.

Bizarní, kritizuje opozice záměr Benešové

Domácí

Benešová také v Právu naznačila, že by se kárná žaloba mohla točit i kolem Zemanova angažmá v restitučním sporu týkajícím se majetku šlechtické rodiny Czerninů. Zeman ve čtvrtek reagoval tak, že se k této věci již ministryni obsáhle vyjádřil a doposud se nedozvěděl, jak věc posoudila. „Ani v této záležitosti nespatřuji žádné pochybení ani porušení zákona z mé strany,“ uzavřel Zeman.

Aktuální situací ve státním zastupitelství se bude příští středu zabývat sněmovní podvýbor pro justici a státní zastupitelství. Přítomni by tam měli být Zeman i Benešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám