Hlavní obsah

Votoček: Chceme osamostatnit pražské městské části

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda sdružení Radnice pro občany Jan Votoček (Praha 1) chce, aby každá pražská městská část byla samostatnou obcí, aby si mohla rozhodovat o podmínkách života na svém území sama a řešit si své lokální problémy, které zná nejlépe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidáti strany Radnice pro občany sbírají v Praze 1 podpisy na petici za větší pravomoci pro městské části. Uprostřed Jan Votoček.

Článek

Postavil jste se do čela nového sdružení Radnice pro občany. Proč jste zvolili tento název. Podle vás radnice občanům nesloužila?

Sloužila, nesloužila… Podle mého názoru jim málo vycházela vstříc. Proto jsem se rozhodl jít jinou cestou. Jsem v politice už od 90. let a vždycky jsem se snažil pomoci občanům, zastupovat jejich postoje, hájit jejich potřeby, což odpovídá i mé celoživotní úloze lékaře.

Praha je zároveň krajem i obcí a všechno důležité za městské části zařizuje zastupitelstvo hl. m. Prahy

Má zkušenost je, že po zvolení na radnici mnoho politiků buď zapomene na své sliby, nebo snad svou nezkušeností nedokážou uchopit svou roli za správný konec a občan se pak cítí být na druhé koleji jejich zájmu. Proto název, který sám o sobě nese závazek, se kterým jdeme do letošních komunálních voleb.

Jaké změny jsou podle vás nejvíc potřeba?

Je jich hodně, ale aby se něco dalo skutečně zlepšit, potřebujeme, aby se změnil zákon o hlavním městě Praze. To je totiž v tuto chvíli krajem a současně obcí, na což Praha 1 těžce doplácí. Všechno důležité za nás, městské části, zařizuje zastupitelstvo hl. m. Prahy. Jeho složení nám nepomáhá, zastupitelé jsou i z okrajových částí Prahy a nás trápí, že je jim fuk, co se děje u nás. Proto chceme, aby každá městská část byla samostatnou obcí, aby si mohla rozhodovat o podmínkách života na svém území sama a řešit si své lokální problémy, které zná nejlépe. Máme petici, sbíráme podpisy, až jich budeme mít dostatek, dáme ji do parlamentu. Jako příklad uvedu městskou policii. Tu zřizuje pro městské části hlavní město v roli obce. Město ale bez ohledu na naše potřeby vyházelo spoustu strážníků, kteří neměli maturitu, a pak zrušilo volná tabulková místa. Na oddělení pro Prahu 1 tak slouží 240 strážníků, ale potřebovali bychom jich až 400. Jako samostatná obec bychom to dokázali změnit. Praha ať zůstane krajem a ponechá si agendy napříč hlavním městem, jako je metro nebo okruhy.

Letos se snad podařilo definitivně zažehnat stavbu proskleného obchodního domu na náměstí Miloše Formana u hotelu InterContinental. Co si o ní myslíte?

V roce 2018 při schvalování připomínek k metropolitnímu plánu bylo zastupitelstvem Prahy 1 požadováno, aby tam byly nejvýš stavby do 1. nadzemního podlaží. Chápal jsem to jako přízemní boudičky k prodeji lokálního zboží. Developer z toho nakonec udělal čtyřpatrovou stavbu, kterou ministerstvo pro místní rozvoj zamítlo, a já s tím rozhodnutím souhlasím. Náměstí musí zůstat náměstím. Je to veřejné prostranství, i když v soukromých rukou, které má sloužit veřejnosti. Proto jsme na zastupitelstvu v červnu schválili zásadní připomínku k metropolitnímu plánu, která požaduje zachovat nezastavitelnost náměstí Miloše Formana.

Co soudíte o návrzích na změny metropolitního územního plánu, které by umožnily developerům zastavět na Praze 1 dosud nezastavitelné plochy, které slouží občanům?

Veřejná prostranství chceme chránit a uděláme všechno pro záchranu zeleně na území Prahy 1. Centrum je v létě už teď neúnosně rozpálené a vypadá to, že bude ještě hůř. Chceme bojovat o každý čtvereční metr zelené plochy. Ochranu veřejných prostranství, parčíků a hřišť máme ve volebním programu.

V roce 2019 byla zastavena privatizace bytů. V kauze z éry Oldřicha Lomeckého byli za prodej bytů obviněni tehdejší zastupitelé včetně vás. Má smysl usilovat o obnovení privatizace?

Vaše otázka spojuje dvě odlišné agendy. Privatizace je prodej obsazených bytů dlouhodobými nájemci, místními, kteří na Praze 1 bydlí i celé generace. Obvinění se ale týká prodeje prázdných bytů, které byly ve velmi špatném technickém stavu. Tyto byty vyžadovaly velké investice, jejichž návratnost pro radnici byla nejistá, proto jsme je zkoušeli pronajmout s podmínkou oprav na náklady pronajímatele.

Veřejná prostranství chceme chránit a uděláme všechno pro záchranu zeleně na území Prahy 1

Neuspěli jsme, protože o to nebyl zájem. Prodej byl pak logický krok. Politické pozadí je věc druhá. V tuto chvíli jsme se jako obžalované zastupitelstvo odvolali proti trestnímu příkazu s cílem projednat prodeje v řádném soudním procesu, ve kterém věříme, že výsledek prodeje obhájíme. Abychom se ale vrátili k obnovení privatizace. Takže ano, nedokončenou privatizaci místním občanům žijícím na Praze 1 je potřeba dotáhnout k jejich spokojenosti.

Zmínil jste, že v zastupitelstvu Prahy 1 jste už více než 30 let. Překvapí vás ještě někdy něco?

Občas mě překvapí záludnost některých lidí. Lidé politiku vnímají obecně negativně, ale já se ji snažím dělat poctivě. Je to důvod, proč jsem založil novou stranu, když jsme se názorově rozešli s místní TOP 09. Komunální politika je o práci pro občany a to mě, i po těch letech, stále baví a zároveň zavazuje.

Reklama

Související témata:
Jan Votoček
Radnice pro občany

Výběr článků

Načítám