Hlavní obsah

Vondrášek se kaje za slova o znásilněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Martin Vondrášek se ve středečním vyjádření pro Právo omluvil za svá slova o tom, že oznámení žen o sexuálním násilí jsou často smyšlená. Mrzí ho, jestli jeho věty vzbudily obavy anebo se nějak dotkly obětí sexuálního násilí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Martin Vondrášek.

Článek

Server Aktuálně.cz ve svém pořadu Spotlight v pondělí zveřejnil rozhovor s Vondráškem, v němž uvedl, že „velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené“. Podotkl také, že je to „dost často i vyšetřovací verzí“. „Musíme prověřit, jestli to, co nám ta žena říká, je pravda,“ řekl s tím, že i v jeho osobní praxi se to stalo minimálně dvakrát.

Nemusejí se bát přijít

Proti Vondráškovým výrokům se následně zvedla vlna kritiky z řad různých organizací, právníků zastupujících oběti sexuálních deliktů a za nešťastné je v úterý označil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Je mi skutečně osobně líto, jestliže se moje vyjádření dotklo obětí sexuálního násilí
Martin Vondrášek

Policejní prezident na žádost redakce poslal včera Právu reakci na tuto kritiku. „V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoli z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ napsal Právu Vondrášek.

Kdo poradí obětem domácího násilí na maloměstě? Policie to vždy nedokáže

Domácí

Jak uvedl, policie má vyšetřovatelky, které se zabývají mravnostní kriminalitou, k tomu další specialisty na všech územních odborech a krajských ředitelstvích.

„Jsem přesvědčen, že i jednotliví policisté v dozorčích službách základních útvarů jsou v naprosté většině případů na přijetí takto citlivých trestních oznámení připraveni a vědí, jak postupovat,“ poznamenal šéf policejního sboru.

Policie má podle něj vytvořenu metodiku pro práci s oběťmi trestných činů, která obsahuje také část o zvlášť zranitelných obětech.

Potřebujeme zvyšovat důvěru v policii a posilovat odhodlání obětí činy nahlašovat
Klára Šimáčková Laurenčíková

„Ve snaze o neustálé zlepšování našich postupů realizujeme řadu vzdělávacích aktivit pro naše policisty a uzavíráme dohody o spolupráci, ať už se zdravotnickými zařízeními, nebo s představiteli organizací neziskového sektoru,“ nastínil Vondrášek. Tím je i letitá spolupráce s Bílým kruhem bezpečí, který se stará o oběti trestných činů, pozůstalé či svědky.

„V minulých letech jsme v této oblasti skutečně ušli nemalý kus cesty a chtěl bych i touto cestou ujistit každého, že se skutečně nemusí bát přijít oznámit protiprávní jednání, jehož se stal obětí. K obětem těchto skutků dokážeme přistupovat maximálně citlivě a účinně je ochránit,“ dodal Vondrášek s tím, že podrobněji se ještě k celé situaci vyjádří ve čtvrtek ve veřejnoprávním Českém rozhlase.

Kritici: Špatný signál i pro policii

Výroky policejního prezidenta podle advokátky Lucie Hrdé mohou mít dalekosáhlé důsledky a odradit potenciální oběti.

Advokát o Istanbulské úmluvě: Jde o všechny oběti násilí. Tedy i o muže

Domácí

„Znásilnění přijdou lidé nahlásit ve chvíli, kdy důvěřují. Nebudou se obracet na někoho, komu nevěří,“ řekla Právu Hrdá, která se specializuje na problematiku domácího násilí a zastupuje oběti trestných činů.

Domnívá se, že výroky policejního prezidenta jsou signálem i pro policii samotnou. „Tisícům podřízených to říká: podívejte se, váš šéf si myslí, že spousta žen si to vymyslí. Tudíž je v pořádku, když si své vyšetřovací procesy nastavíte v duchu této predikce,“ míní Hrdá, která mj. zastupuje poškozené ženy v kauze údajného znásilnění a vydírání psychiatrem Janem Cimickým.

V souvislosti s výroky svého šéfa zveřejnilo policejní prezidium v úterý tiskovou zprávu s jeho krátkým vyjádřením, kde argumentuje interní statistikou.

K obětem těchto skutků dokážeme přistupovat maximálně citlivě a účinně je ochránit
Martin Vondrášek

„V roce 2022 Policie ČR zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu znásilnění v 1375 případech, ze kterých bylo 573 případů odloženo,“ stojí v policejní zprávě. V takových případech podle policie „nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal“.

Podle Hrdé to ale znamená, že policisté většinu případů nejsou schopní vyřešit. „Oběť je odrazená přístupem policie, nátlakem někoho jiného, nenašlo se dost důkazů anebo je jednodušší obětem nevěřit,“ řekla ke statistikám advokátka.

Za nešťastné považuje výroky policejního prezidenta i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Podle ní je nutné pečlivě naslouchat všem obětem sexuálního násilí a velmi pečlivě prošetřit každý ohlášený incident. S Vondráškem chce o této tematice komunikovat a více s ním spolupracovat.

„Potřebujeme nadále prohlubovat a zvyšovat důvěru v práci policie a soudů a posilovat odhodlání obětí činy nahlašovat,“ uvedla Laurenčíková. K efektivnější ochraně obětí by podle ní měla pomoci připravovaná redefinice trestného činu znásilnění.

Lituji, ale trvám si na svém. Šéf policie odpověděl matce zakleknutého autisty

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám