Hlavní obsah

Vondrák vystoupil z ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil v pátek odpoledne hnutí ANO. O svém odchodu informoval krajské předsednictvo hnutí ANO Moravskoslezského kraje, které v pátek zasedalo. Hejtmanem by rád zůstal, cítí podporu svých kolegů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Vondrák na jednání předsednictva hnutí ANO (foto z 8. února 2023)

Článek

Vondrák počátkem února rezignoval na funkci místopředsedy ANO a tento týden opustil i poslanecký klub ANO. Moravskoslezské předsednictvo hnutí ANO se dnes sešlo, aby řešilo jeho návrh na vyloučení. To už není zapotřebí.

„Na jednání jsem dnes přišel už rozhodnut, že složím své členství v hnutí ANO. Ten důvod je prostý, myslím si, že ta situace je hodně rozjitřená a pro spousty mých kolegů a přátel to začalo být nekomfortní, byl na ně vyvíjen velký tlak,“ sdělil novinářům při odchodu z jednání Vondrák.

Dodal, že si všichni vzájemně poděkovali za spolupráci. „Myslím si, že za těch necelých sedm let se podařilo udělat něco skutečně výjimečného. Ostrava i Moravskoslezský kraj doznaly velkých změn. Ta krajská část hnutí ANO se stala jednou z největších, nejbohatších a nejsilnějších, což zcela jistě šlo vidět i na volbách,“ uvedl Vondrák.

Vondrák: ANO mě lynčovalo

Domácí

Na jednání krajskému předsednictvu sdělil, že by rád ve funkci moravskoslezského hejtmana dál zůstal do konce období. „Věci jsou rozjeté a nastartované a zaslouží si, aby byly úspěšně dokončeny.“

Vondrák připustil, že se může stát, že se objeví tlak i na to, aby opustil post hejtmana, jako se stalo u primátora Ostravy Tomáše Macury.

„V politice nikdy neříkej nikdy. Měli a máme na kraji silné pouto, jsme spolu od začátku našeho snažení. Já věřím, že to společně do krajských voleb spolu dokončíme. Zatím ty signály ale nevidím,“ upozornil Vondrák

„Měli jsme klub krajských zastupitelů před 14 dny, tam to dopadlo jednoznačně. Další klub máme před březnovým zastupitelstvem. Pořád věřím, že existuje zdravý selský rozum. Pokud ne, tak už asi v té politice nemá cenu být,“ dodal s tím, že se mu po opuštění ANO do jisté míry ulevilo.

„Nemůžete žít v rozporu s vnitřním svědomím a integritou. Nic bych ani nyní nezměnil na tom, co jsem řekl či udělal. Politika je sféra, kde můžete být aktivní pořád,“ vysvětlil hejtman.

Zdůraznil pak, že mu opravdu připadá hloupé, když to, že řekl, že by Andrej Babiš neměl být českým prezidentem, překryje to, co se v Moravskoslezském kraji podařilo udělat. „To mi připadá dehonestující a už to nechci dál komentovat.“

V minulých dnech hnutí ANO opustili i ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová. Všichni na svých postech skončí letos v září. Ostrava tak bude mít nové vedení.

Podobně jako Vondrák byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě nevolili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Kritizovali to čelní představitelé hnutí, například první místopředseda ANO Karel Havlíček a místopředsedkyně hnutí a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Vondrák: V ANO jste sluha, nebo nepřítel. To je základní členění

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám