Hlavní obsah

Vondráček: Premiér by měl vyměnit nekompetentní ministry, koalice se drží zuby nehty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Radka Vondráčka vyměnit „nafoukané a nekompetentní“ ministry. Ačkoliv se prý čelo pomyslného pelotonu mění, konkrétně jmenoval ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) či šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se k obměně kabinetu neschyluje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radek Vondráček (ANO).

Článek

„V každé normální zemi by premiér ty nafoukané a nekompetentní ministry vyměnil. Tady se koalice drží zuby nehty,“ komentoval kriticky vládu v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News místopředseda opozičního hnutí ANO a stínový ministr spravedlnosti Radek Vondráček.

Na následný dotaz moderátorky Terezie Tománkové, které ministry by měl premiér vyměnit, jmenoval konkrétně dva ministry.

„Já jsem měl své favority, kdo je nejhorší ministr, ale to vedení v pelotonu se neustále střídá. Vidíte, jak se k nám chová ministr Síkela (STAN) a jaké jsou výsledky. Teď pan ministr Válek (TOP 09) nezvládl léky, nezvládl komunikaci s lékaři. Teď byla nějaká dohoda-nedohoda,“ přiblížil Vondráček v rámci debaty o nevalné atmosféře v Poslanecké sněmovně, jejímž důsledkem je částečná paralýza Sněmovny v tomto volebním období.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odvětil, že na obměnu vlády není čas a nemyslí si, že by se k tomu schylovalo. Změny na ministerských postech jsou podle něj v gesci jednotlivých koaličních stran, které své zástupce do funkcí nominují.

Kalousek: Fiala podrazil Válka

Domácí

K atmosféře ve Sněmovně Blažek následně řekl, že v tomto volebním období patří v dolní komoře parlamentu k jedné z nejhorších, kterou za tři svá poslanecká období zažil. Podíl na tom mají oba tábory, nejen opozice, která se častěji nyní než kdy dřív uchyluje k tvrdým obstrukcím.

„Za atmosféru ve Sněmovně může jak koalice, tak opozice. ANO je nejsilnější poslanecký klub a je spoluzodpovědné za tu atmosféru. Atmosféra je jedna z nejhorších, co jsem tam zažil, z toho důvodu, že jsme vzájemně ztratili uši, neposloucháme se. To není dobré. Mezi poslanci komunikace běžná je, nejde to ale špičkám,“ mírně střelil ministr i do vlastních řad.

Blažek v diskusi také nepřímo připustil, že chápe kritiku na mnohými zesměšňované a kritizované nedávné video premiéra Petra Fialy (ODS) o nákupu levnějších potravin, včetně Nutelly, v Německu.

„Petr Fiala se vždy bránil tomu, aby ho stylizovali do něčeho jiného, než je Petr Fiala. Před 10 lety mu říkali, „buď razantní jako Kalousek“, on to odmítl. Můj názor je, že co se týče té Nutelly, tady zřejmě došlo k tomu, že byl stylizován do role, kde to nebyl Petr Fiala. V tom je ten problém a lidé to asi vycítili,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám