Hlavní obsah

Vondra: Místní referenda o radaru jsou mystifikující

– PRAHA
Novinky, znk

Místní referenda, která vypsaly obce kolem vojenského prostoru Brdy, stojí podle místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) na mystifikacích. Podle něj jsou předčasná a není k nim dostatek informací. Uvedl to v pondělním on-line chatu na Novinkách.

Článek

"Referenda se vyjadřují k něčemu, co ještě není dojednáno. Jsou to předčasné kroky, založené na nedostatku informací a mystifikacích. Budeme s lidmi dál komunikovat a vysvětlovat jim, proč není moudré strkat hlavu do písku," uvedl Vondra. Upřesnil, že jednání teprve začínají a vláda prosazuje, aby radar byl zahrnut do obranné architektury NATO.

Radar v místních referendech odmítlo již devět obcí. [celá zpráva]

"Jsem zvědav, zda jste takhle protestoval, když byly v Brdech rozmístěny útočné sovětské rakety s jadernou náloží," odpověděl na dotaz čtenáře, kterému vadí zamýšlené umístění radaru v Brdech.

Potvrdil svá nedávná slova, podle kterých by odmítnutí radaru mohlo nepřímo vést ke znovuzavedení vojenské povinné služby. [celá zpráva]

"Pravdou je, že jsme si mohli dovolit armádu profesionalizovat právě proto, že zajišťujeme naši obranu společně se spojenci v Alianci, což nám umožňuje specializaci a dělbu práce. Pokud spojenecké svazky oslabíme, spojenci nám nebudou věřit. Může se pak skutečně stát, že nám tu zase někdo vojnu zavede," vysvětlil.

Podle Vondry radar přinese zejména větší bezpečnost a ochranu před raketami, které vyvíjí například Írán. "Upevní naše vztahy se spojenci. A regionu pomůže k rozvoji," dodal.

Radar v ČR není proti Severní Koreji

Místopředseda se také kriticky vyjádřil na adresu Ruska. "Myslím, že hraje jen takovou hru. Nabídku, kterou nedávno učinil, ani s Ázerbájdžáden nekonzultoval, jak jsem si nyní v Baku ověřili," uvedl s tím že ruské protesty nejsou často myšleny vážně, ale slouží k vytvoření si "půdy pro jednání."

Na otázku, jestli věří, že by Írán nebo KLDR mohla svými  zbraněmi poškodit USA nebo Evropskou unii, odpověděl: "Ano. Před 11. zářím si mnoho lidí v New Yorku myslelo, že to možné není. Nyní už vědí, že to možné je." Upřesnil ale, že radar v ČR nesouvisí s hrozbou Severní Koreje.

Vondra se také vyjádřil negativně ohledně pořádání referenda ohledně nové smlouvy EU, jejíž obrysy byly v Bruselu dojednány o víkendu. "Záleží na rozsahu změn, tj. jak dalekosáhlé změny smlouvy přinesou. Obecně jsem ale zdrženlivý, pokud jde o referenda, kdy se rozhoduje o složitých otázkách. Kampaň složitost redukuje na jednoduchá hesla, která nemusí být v souladu s tím, o co skutečně jde," upřesnil. Referendum ohledně nové podoby tzv. euroústavy bude naopak nejspíš požadovat ČSSD. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám