Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, Piráti jsou před STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by podle květnového volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO, získalo by 29,5 procenta. Druhá by skončila koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s 28,5 procenty. Oproti předchozímu průzkumu z dubna ANO posílilo o 0,5 procentního bodu, SPOLU kleslo z dřívější hodnoty 33,5 procenta.

Článek

V případě, že by Piráti kandidovali s hnutím STAN, obdrželi by společně 12,5 procenta hlasů, o procento lepší výsledek než v dubnu. Čtvrtá by skončila SPD, která oproti dubnu posílila o 0,5 procentního bodu, získala by 11,5 procenta hlasů. Do Sněmovny by v tomto „koaličním“ modelu pronikla ještě ČSSD s pěti procenty.

V modelu jednotlivých stran Piráti přeskočili STAN 

Pokud by strany kandidovaly samostatně, zvítězilo by ANO bývalého premiéra Andreje Babiše se ziskem 28 procent, což je o 0,5 proc. bodu více než před měsícem.

ODS v čele se současným předsedou vlády Petrem Fialou na druhém místě v květnovém modelu klesla o 3,5 procentního bodu a získala by 22,5 procenta hlasů.

Nově také skončilo hnutí STAN o dvě procenta za Piráty, kteří by obdrželi 8,5 procenta. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by v tomto stranickém modelu obdobně jako v dubnu zůstala ČSSD, která by obdržela 4,5 procenta. Mimo Sněmovnu by se ocitla také TOP 09 se čtyřmi procenty, meziměsíčně posílila o procentní bod. KDU-ČSL by získala 3,5 procenta, lidovci naopak o 1 procento klesli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám