Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, druhá SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby byly v současné době parlamentní volby, vyhrálo by hnutí ANO. Druhé by skončilo hnutí SPD. Až za nimi by byla v současné době nejsilnější vládní strana ODS. KDU-ČSL by se do Sněmovny nedostala, ukazuje listopadový průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS.

Článek

Hnutí ANO by podle průzkumu získalo 33,2 procenta. Na druhé místo by se dostalo druhé opoziční hnutí SPD, které by podle STEMu získalo 12 procent.

Až za nimi by byly současné vládní strany. ODS by podle průzkumu ve volbách získala 11,6 procenta, za nimi by byli Piráti s 10,2 procenta. Na pátém místě by bylo hnutí STAN s 6,4 procenty a do Sněmovny by se dostala ještě TOP 09 s 5,2 procenty.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD) v březnu 2023.

Za branami Sněmovny by skončila SOCDEM s 4,5 procenty. Do dolní komory parlamentu by se nedostali ani vládní lidovci, kteří by získali pouze 3,5 procenta.

Do stávky jde 70 procent škol

Domácí

S kým by vládlo ANO?

Na dotaz, s kým by případně vládlo hnutí ANO, místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) v nedělním pořadu Partie odpověděla, že „jsou připraveni jednat se všemi demokraticky zvolenými stranami“.

K vládě s SPD má prý „velké výhrady“. „Protože je pro mě absolutně nepřijatelné vystoupit z Evropské unie,“ uvedla.

„Podpora populistů a extremistů mě netěší. Ukazuje se, že politika postavená na lžích a strašení veřejnosti je velmi nebezpečná,“ komentoval průzkum ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Data pro model sbírala agentura STEM v období od 2. do 14. listopadu, kdy ve společnosti rezonovalo především téma zvýšení cen energií od nového roku. Zástupci kabinetu ale ujišťují, že zvýšení cen bude pro domácnosti maximálně v jednotkách procent.

Špatná nálada v Česku vůči vládě Petra Fialy (ODS) ale přetrvává. Odbory na pondělí 27. listopadu vyhlásily stávku.

ODS, Piráti i SPD posilují. Lidovci hledají dno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám